Η Δημοκρατική παράταξη «έφαγε» την Ελιά

2014-07-08 16:57

i-dimokratiki-parataksi-efage-tin-elia

Τίτλους τέλους για την ΕΛΙΑ έβαλε το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Συμβιβασμός μεταξύ Προέδρου και στελεχών για το συνέδριο. Οι καυτοί διάλογοι.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από έντονους διαλόγους, κριτική σε υψηλούς τόνους αλλά και απρόσμενες συμμαχίες που πίεσαν την ηγεσία και οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση για διοργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το πολιτικό συμβούλιο ουσιαστικά έβαλε τίτλους τέλους στην ΕΛΙΑ και στο εκλογικό σχήμα που κατήλθε στις εκλογές

Τα βασικά χαρακτηριστικά της απόφασης που έλαβε χθες το πολιτικό συμβούλιο ουσιαστικά βάζουν τίτλους τέλους στην ΕΛΙΑ και στο εκλογικό σχήμα που κατήλθε στις εκλογές, καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν με όρους αυτοοργάνωσης για τη συγκρότηση των νέων οργανώσεων και την εκλογή συνέδρων θέτοντας τον όρο να γίνουν όλα από την αρχή γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο συνέδριο του Οκτωβρίου θα εκλεγεί και νέα ηγεσία της παράταξης.

Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου τελούν υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στη χθεσινή συνεδρίαση τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου διέκριναν μια πρόθεση από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην επιθυμεί αρχικά την σύγκλιση συνεδρίου και να κάνει λόγο για συγκρότηση Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Μάλιστα στα πηγαδάκια μετά την συνεδρίαση του οργάνου δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις θα ισχύσουν μέχρι την συνεδρίαση της ΚΠΕ όπου εκεί τα πράγματα αναμένεται να…. αλλάξουν ενώ οι πιο κακεντρεχείς υποστήριζαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε στο συνέδριο της Παράταξης τον Οκτώβριο γιατί γνωρίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της διενέργειας έκτακτων εκλογών εντός του Φθινοπώρου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε λησμονεί να αναφέρει την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο της Παράταξης

Όλοι όμως συμφωνούν πως με την χτεσινή απόφαση μπήκε το νερό στ΄ αυλάκι για να γίνουν αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ αν και θα παραμείνουν θολά μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή του συνεδρίου.

Η χτεσινή μέρα που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και …«ανίερες συμμαχίες» μεταξύ στελεχών που μέχρι χθες δεν συμφωνούσαν, δημιούργησε το κλίμα και τις προϋποθέσεις για να αποδεχτεί τελικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόταση για το συνέδριο.

Παράλληλα όμως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε λησμονεί να αναφέρει την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο της Παράταξης, ενδείξεις που αποτελούν το «κόκκινο πανί» για όσους πρώην ΠΑΣΟΚους είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να επιστρέψουν στο κόμμα.
Τα 6 στελέχη που «πίεσαν» για συνέδριο παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση ήταν και η εμφάνιση ενός μπλοκ έξι στελεχών (Αντωνίου, Μωραΐτης, Σκανδαλίδης, Καρχιμάκης, Γεννηματά και Πιερρακάκης) που για πρώτη φορά ταυτίστηκαν παρά τις διαφωνίες που έχουν για θέματα πολιτικής στρατηγικής.

Από το στρατόπεδο των «παπανδρεϊκών» ο Θάνος Μωραΐτης φέρεται να είπε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «Πρόεδρε εγώ ότι έχω να πω το λέω μπροστά σου. Αμέσως μετά τις εκλογές ήρθα και σου είπα ότι τώρα πρέπει το κόμμα να ξεκινήσει από την αρχή πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Δεν λέω στον καθένα ότι θα ήθελε να ακούσει».

Μάλιστα σε ένα ένα σημείο της ομιλίας του ο Θάνος Μωραΐτης είπε στον Ευάγγελο Βενιζέλο «θα ήθελα να κάνετε καθαρό ποιόν εννοείται αναφέροντας ως πέμπτη φάλαγγα στο κόμμα». Στο σημείο αυτό φέρεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είπε προς τον Θάνο Μωραΐτη εκτός μικροφώνου: «δεν εννοώ εσένα». Μάλιστα μιλώντας για το θέμα των δείπνων και των συναντήσεων ο Θάνος Μωραΐτης είπε: «Σας ενοχλεί που κάποιοι μιλάνε ακόμα σε κάποιους άλλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ανάγκη να γίνει συνέδριο της Παράταξης και όχι του ΠΑΣΟΚ που αρχικά ζητούσε ο Θάνος Μωραΐτης αλλά και στο θέμα της συνεργασίας στην κυβέρνησης με τη ΝΔ.

Ο Πάρης Κουκουλόπουλος, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου πρότεινε να γίνει συνέδριο μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί βασικό κρίκο για να ολοκληρωθεί ομαλά το πρόγραμμα. Εμείς πρέπει να βάλουμε το όριο πότε σταματά το πρόγραμμα και ο αναγκαστικός γάμος με τη ΝΔ». Στην πρόταση του Πάρη Κουκουλόπουλου που καταγράφηκε ως προάγγελος των προθέσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διαφώνησε σχεδόν το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
Φώφη Γεννηματά: «Ανοιχτό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ»

«Βγάζει μάτι ότι η Ελιά δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που θέλουμε. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο στην Κεντροαριστερά που δεν θα είναι συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνθήκαμε σε κόμματα και κάναμε συγκόλληση αποκομμάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ανοιχτό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά. Διατύπωσε εμμέσως την διαφωνία της με το κείμενο των έξι στελεχών λέγοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται τη θεσμική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.
Κ. Σκανδαλίδης: «Και ΠαΣοΚ και Ελιά»

Είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει προοδευτικός δρόμος και έξοδος από την κρίση χωρίς βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση και αλλαγή μνημονιακής συνταγής», είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε να οργανωθεί ένα γνήσιο, ανοιχτό συνέδριο της παράταξης και να συσταθεί μια επιτροπή διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Τόνια Αντωνίου: Συνέδριο Παράταξης και κόντρα με Ν. Ανδρουλάκη

Η Τόνια Αντωνίου ευθυγραμμίστηκε μαζί με τα άλλα στελέχη στην γραμμή της διοργάνωσης συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Συγκρούστηκε όμως με τον γραμματέα Νίκος Ανδρουλάκη από τον οποίο ζήτησε την παραίτηση του κατηγορώντας τον ως «part time» γραμματέα. «Δεν μπορείς να ανακοινώνεις την απόφασή σου να παραμείνεις γραμματέας μέχρι το συνέδριο στα μέσα ενημέρωσης και όχι στο Πολιτικό Συμβούλιο», είπε η Τόνια Αντωνίου. «Θα εκφράζομαι όπως θέλω και θα μιλάω όπου πρέπει», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.
Μ. Καρχιμάκης: δεν πάει άλλο με την συμπόρευση με την Δεξιά

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης συμφώνησε να γίνει συνέδριο της Παράταξης με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Δεν μπορεί να διαλύεται ένα ιστορικό Κίνημα στο όνομα μιας ψευδαίσθησης που λέγεται Ελιά, ανύπαρκτων σχηματισμών που είναι ακόμη οι περισσότεροι μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Να ρωτηθεί ο κόσμος εάν θέλει ΠΑΣΟΚ ή Ελιά; Δεν πάει άλλο με την συμπόρευση με τη Δεξιά. Κεντροαριστερά με ολίγη δόση Δεξιάς δεν γίνεται».
Κυριάκος Πιερρακάκης: Πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς

Ο Κ. Πιεραρκάκης ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο και τόνισε ότι ανασυγκρότηση δεν είναι ούτε περιχαράκωση στη σημερινή βάση αλλά ούτε και επανασυγκόληση. Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει Συνέδριο όλου του χώρου με όρους ευρύτερης παράταξης και προσκλητήριο σε όλους στην Κεντροαριστερά «και ας πάρουν την ευθύνη και το κόστος να μην έρθουν, ώστε η ανασυγκρότηση να προκύψει πολιτικά». Χρησιμοποίησε τη φράση του Πάγκαλου για τους 7 με 8 πρωθυπουργήσιμους που στοίχειωσαν τον χώρο. «Σήμερα έχουμε πάει στους 20 ενώ το ποσοστό μικραίνει και η κοινωνία τα βλέπει με μεγάλη απόσταση», είπε.

Πηγή : www.4news.gr