Τι είναι τα LuxLeaks που καίνε τον Γιούνκερ - Καταπληκτικό Animation

2014-11-11 15:33
P0MbVI8
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου που κατηγορείται ότι μετέτρεψε τη χώρα του σε παράδεισο φοροαποφυγής για τις μεγάλες εταιρείες, τονίζοντας ότι η Επιτροπή στο σύνολό της έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή.
 
Ο 59χρονος Γιούνκερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 μέχρι το 2013, έχει αποφύγει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αφότου η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε φορολογικές συμφωνίες σε περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
 
Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει απαντήσεις, ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε: “Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20 είτε κάποια άλλη στιγμή”.
 
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ο Γιούνκερ αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου στοΜπρισμπέιν της Αυστραλίας, το ερχόμενο Σάββατο, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20.
 
Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες.
 
Οι Βρυξέλλες ερευνούν επίσης παρόμοια προγράμματα φοροαποφυγής στην Ιρλανδία και τηνΟλλανδία, με την υποψία ότι μπορεί να συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις.
 
Μεγάλες εταιρείες, όπως η PepsiCo, η Amazon, η ασφαλιστική AIG και η Deutsche Bank AG,πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από αυτές τις συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, ένα ακμάζον, εξωχώριο χρηματοοικονομικό κέντρο με πληθυσμό μόλις 560.000 κατοίκους.
 
Η υπόθεση αυτή επισκίασε την έναρξη αυτού που ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει αποκαλέσει “τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη”.
 
Η Επιτροπή της οποίας ηγείται έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να αναζωογονήσει τη στάσιμη οικονομία και να καταπολεμήσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας προωθώντας επενδύσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνειακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι αυτό που μετράει είναι η δέσμευση του Γιούνκερ σε μια νέα εποχή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας αλλά και στην προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης.
 
“Δεν έχω μιλήσει με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχω λάβει τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσουμε γρήγορα έναν νέο κόσμο δημοσιονομικής διαφάνειας” είπε.
 
Στη Γαλλία, η ακροδεξιά πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο ηγέτης του κόμματος “Όρθια η Γαλλία” Νικολά Ντιπόν-Ενιάν έχουν ζητήσει την παραίτηση του Γιούνκερ.
 
Αριστεροί και οικολόγοι ευρωβουλευτές έχουν επίσης ζητήσει να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως ακόμη δεν έχει κατατεθεί επισήμως κάποιο αίτημα.
 

 

Πηγή : www.theinsider.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

hit counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com