Στον ΟΑΕΕ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, στο ΙΚΑ οι δημοσιογράφοι με νόμο σκούπα Βρουτση στη Βουλή

2014-07-28 17:52

Κανένας στη σύνταξη κάτω από 62, τι αλλάζει σε εισφορές, παροχές, ποια ταμεία διατηρούνται

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται πλέον στο ασφαλιστικό με νέο νόμο σκούπα που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το φθινόπωρο.

Η ενοποίηση θα γίνει σε τρεις φάσεις με στόχο να μείνουν μόνον τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό, ενώ θα υπάρξουν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπεται:

-η διατήρηση του ΙΚΑ, που θα είναι το Ταμείο όλων των μισθωτών,

-του ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και

-του ΟΓΑ για τους αγρότες, ενώ για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ενώ πιθανότατα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), αν και υπάρχουν απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών.

Τα τρία στάδια της ενοποίησης είναι τα εξής:

-Διοικητική αναδιοργάνωση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

-Απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

-Δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα καλύπτει όλα τα Ταμεία

Ενιαίες εισφορές και παροχές

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση για τις παροχές και σύμφωνα με το ρεπορτάζ σχεδιάζεται η καθιέρωση ενιαίων εισφορών, αλλά και παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαφορές για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η δημιουργία ενιαίων εισφορών και παροχών θα γίνει με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

Κανένας στη σύνταξη κάτω των 62

Σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνεται και ρύθμιση στο νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν στο ΙΚΑ για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Πηγή : www.exedra.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

web counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com