Παπαζάχος για διπλό σεισμό: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα

2014-11-18 16:35

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

«Όπως όταν βρέχει, είναι φυσικό να κρατάμε ομπρέλα, έτσι και σε περίπτωση σεισμού στην Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, πρέπει να έχουμε κατά νου να διαθέτουμε «ομπρέλα» προστασίας για τα σπίτια μας, να ελέγχουμε δηλαδή την αντισεισμική τους θωράκιση».

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, με αφορμή την ανησυχία του κόσμου για τις νέες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο του Ευβοϊκού, 81 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

«Σε κάθε σεισμική δόνηση, ιδιαίτερα αν είναι κοντά σε αστικά κέντρα, δημιουργείται στον κόσμο η ψευδαίσθηση ότι γίνεται κάτι καινούργιο, ενεργοποιείται ένα ρήγμα και θα ακολουθήσουν σεισμοί. Ζούμε, όμως, σε μια χώρα, όπου γίνονται 30 σεισμοί, πάνω από 5 Ρίχτερ, κάθε χρόνο, και μ” αυτό το γεγονός πρέπει να μάθουμε να ζούμε» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος.

«Οι πολίτες», συνέχισε ο καθηγητής, «θα πρέπει να προβληματίζονται, αν το σπίτι τους έχει επαρκή αντισεισμική προστασία, αν τα βαριά αντικείμενα είναι γερά στερεωμένα και γενικότερα, αν είναι προετοιμασμένοι για έναν σεισμό».

Αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς που εκδηλώθηκαν, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κι επεσήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.
«Το πιο πιθανό είναι να «σβήσει» η ακολουθία αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» εκτίμησε.

Πηγή : arouraios.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

hit counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com