Ξενοδόχοι σε Σαμαρά: Η αύξηση του ΦΠΑ μας οδηγεί πίσω στα πέτρινα χρόνια

2014-12-02 14:57
Ξενοδόχοι σε Σαμαρά: Η αύξηση του ΦΠΑ μας οδηγεί πίσω στα πέτρινα χρόνια

Υποστηρίζουν πως μια αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού – Έκτακτη συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αύριο Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου

«Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου θα αποτελέσει η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες».

Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησαν οι ιθύνοντες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, αμέσως μετά τη... διαρροή της είδησης περί αύξησης του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύμματα, που φέρεται να αποτελεί ένα από τα μέτρα τα οποία αντιπροτείνει προς την Τρόικα η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα του ελληνικού χρέους.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αποφάσισε να αποστείλει άμεσα στον Πρωθυπουργό σχετική επιστολή με τις θέσεις των μελών του επί του ζητήματος και συγχρόνως να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς: Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Αξιότιμο Κύριο Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Πληροφορούμενοι τα κυοφορούμενα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, ευρισκόμεθα στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας εκφράσουμε την κάθετή αντίθεσή μας σε μια τέτοια καταστρεπτική για τον τουρισμό προοπτική.

Με την ιδιότητα μας, ως του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, οφείλουμε να επισημάνουμε και σε εσάς προσωπικά, όπως έχουμε ήδη κάνει στα αρμόδια μέλη της Κυβερνήσεώς σας, τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια αύξηση, όχι μόνο στην επόμενη τουριστική χρονιά, αλλά και στην εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισης του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες.

Μαζί του όμως καταδικάζουν και την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην επιστροφή στην ύφεση, καθώς αναγνωρίζεται ευρέως ότι η δυναμική του τουρισμού ήταν αυτή που επέτυχε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντί να κινηθούμε στη κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη πρωτοβουλία σας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επενδύοντας στον τουρισμό για να «εισπράξουμε» την άμβλυνση της ανεργίας και την ενίσχυση του περιφερειακού εισοδήματος της χώρας, γινόμαστε κοινωνοί της είδησης για την υιοθέτηση μέτρων που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν πίσω στα πέτρινα χρόνια του πρόσφατου παρελθόντος.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος».

Πηγή : www.e-volos.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

web counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com