Θερμόμετρο… τατουάζ.

2013-09-17 03:17

Πηγή : medicalnews.gr

B05A777C6145E66713658510B1FF1870.jpg

  Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ευέλικτο και πολύ υψηλής ακρίβειας θερμόμετρο που είναι επίσης εύκολο να εφαρμοστεί ως ένα είδος «προσωρινού τατουάζ», στο δέρμα του ασθενούς χωρίς αυτός να αισθανθεί καμία ενόχληση.

Αυτό το νέο είδος του θερμομέτρου- αισθητήρα, είναι «πάχους» μόνο 50 νανομέτρων, αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μικρότερο από 2 τετραγωνικά εκατοστά, και διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες και αντιστάσεις που τοποθετούνται με μια μικροδιάτρητη ελαστική σιλικόνη που προσομοιάζει με το ανθρώπινο δέρμα.

Η τοποθέτηση του στο σώμα του ασθενούς είναι μη επεμβατική και δεν προκαλεί εφίδρωση, τονίζει το ΑΜΠΕ. Επιτρέπει δε στον χρήστη που φέρει αυτήν την πρωτοποριακή κατά τους επιστήμονες συσκευή, να εκτελεί άνετα όλες τις κινήσεις που θα έκανε και χωρίς αυτό το θερμόμετρο, ενώ δεν προκαλεί καμία απολύτως ενόχληση.

Με αυτό το πρωτότυπο είδος θερμομέτρου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν γίνει μετρήσεις στη θερμοκρασία του ανθρώπου σε κλίμακα έως και στο χιλιοστό του ενός βαθμού, ενώ όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο περιοδικό Nature Materials, οι «μετρήσεις είναι τόσο ακριβείας, όσο και οι πιο εξελιγμένες υπέρυθρες κάμερες».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ερευνητές η εφεύρεσή τους είναι σε θέση να μετρήσει τον ρυθμό ενυδάτωσης του δέρματος και θα μπορούσε, πάντα σύμφωνα με αυτούς, να προσαρμοστεί εύκολα στον χρήση ώστε να παρακολουθεί τη ροή του αίματος ή να μπορεί να ανιχνεύσει κάποια φλεγμονή στους ιστούς.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον αισθητήρα- θερμόμετρο «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες ιατρικές προσεγγίσεις», συμπεριλαμβανομένης της παροχής «κλινικών στοιχείων του χρήστη- ασθενή σε πραγματικό χρόνο», αναφέρουν στη μελέτη τους οι σχεδιαστές του πρωτότυπου.

Ώρα σε Βριλήσσια:

web counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com