«Σκληρή» απάντηση των τεσσάρων δημάρχων του ΚΚΕ προς το ΥΠΕΣ: «Δεν αποδεχόμαστε Μνημόνια διαρκείας»

2014-10-31 17:47

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους Δήμους να συμπράξουν στη λήψη κι άλλων σκληρών μέτρων, καθώς και για την απόφαση των εκλεγμένων Δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης να μη βοηθήσουν την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να πετύχουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2018 γιατί αυτό σημαίνει και νέα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο φτωχό το λαό, αναφέρθηκε σήμερα (Πέμπτη 30 Οκτωβρίου) κατά την Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μιλώντας προς το Σώμα ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Το κείμενο της  απάντησης στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφουν οι τέσσερις εκλεγμένοι Δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Οι Δήμαρχοι που εκλεγήκαμε με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης απέναντι στις εκκλήσεις και τις παραινέσεις κυβέρνησης και Ε.Ε. για να γίνουμε συνεργοί στην υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2018, όπως αυτές διατυπώνονται στην 36633/26-9-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλώνουμε ότι οι στόχοι αυτοί θα οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, δεν έχουν καμιά σχέση με τα όνειρα και τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικροεπαγγελματιών, που αγκομαχάνε για να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, των φτωχών αγροτών, που ζουν το ξεκλήρισμα εδώ και χρόνια, των νέων, των λαϊκών οικογενειών.

Δεν θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να πετύχουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου 2014-2018, γιατί δεν θέλουμε να μειώσουμε, όπως μας ζητάνε, τις δαπάνες για προμήθειες, για υπηρεσιακές μετακινήσεις, για προσλήψεις προσωπικού, για υπερωριακή απασχόληση κ.α., αυτές δηλαδή που ονομάζουν «λειτουργικού τύπου δαπάνες», ακριβώς γιατί αυτό θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών μας, την αδυναμία κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, βασικών λειτουργιών των Δήμων μας. Δεν αποδεχόμαστε να συνυπογράψουμε με αυτό τον τρόπο τα Μνημόνια διαρκείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνυπογράφουν τα κόμματα και οι φιλικές προς αυτά Δημοτικές – Περιφερειακές Αρχές.

Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής συγκυβέρνησης και Ε.Ε., που η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ονομάζει «βελτίωση της εισπραξιμότητας ιδίων εσόδων».

Δεν θα συνταχθούμε με τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, που κινούνται στις κατευθύνσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και του ευρωμονόδρομου, που βοήθησαν μέχρι τώρα στο να «σημειωθούν οικονομικές επιδόσεις» (όπως καταγράφεται στη σχετική εγκύκλιο) και να συνεχιστούν αντίστοιχες «βελτιώσεις και στο τρέχον έτος (…) στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας», γιατί αυτές αποδέχτηκαν έτσι τις περικοπές των ΚΑΠ κατά 70% τα χρόνια 2009-2013, την κατάργηση δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών, τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων, γιατί έτσι συνέβαλαν στο να γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι, στην παροχή επί πληρωμή βασικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ε.Ε. διεκδικώντας μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα.

Θα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους δημότες μας, τις όποιες απειλές και «ποινές» επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης.

Γιατί για εμάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας τα αιτήματα:

-για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό,

-για μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες,

-για εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη στελέχωσή τους και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

-για ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Γι αυτό εναντιωθήκαμε στις απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, γι αυτό στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια που διεκδικούν τη δουλειά τους, γι αυτό αντιμετωπίζουμε ισότιμα τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων που δουλεύουν στους δήμους μας».

Οι Δήμαρχοι

Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος

Πάτρας, Κώστας Πελετίδης

Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος

Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος

 

Η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών

Στην ίδια συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς κατήγγειλε ως απαράδεκτη την ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να αφαιρέσει κονδύλι που αφορούσε την καταβολή μισθοδοσίας υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μελάς τόνισε: «Καταγγέλλουμε την  απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να υφαρπάξει κονδύλι που αφορούσε την μισθοδοσία  για την πληρωμή υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων και συγκεκριμένα το ποσό των 17.562,39 €, που προοριζόταν για εκλογική αποζημίωση.

Τα χρήματα παρακρατήθηκαν χωρίς καμία ενημέρωση προς το  Δήμο,  για να γίνει η  πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, παρόλο που είχε πληρωθεί η πρώτη δόση και ήταν ρυθμισμένες οι επόμενες δόσεις.

Η στάση του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις μας ότι είναι αδίστακτοι Κυβέρνηση –Ευρωπαϊκή Ένωση, για  την πιστή εφαρμογή και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών με εντολή του, να  επιστρέψει τα χρήματα στο Δήμο Πατρέων, για την άμεση  πληρωμή των εργαζομένων».

Πηγή : www.aftodioikisi.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

web counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com