"Ελλάδα: Οι νέοι εξεγέρθηκαν κατά των ολιγαρχών"

2015-01-27 16:34
 
Σε άρθρο αφιερωμένο στις εκλογές στην Ελλάδα, που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα "The Guardian", τονίζεται ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγείται μόνο από την οικονομική κρίση.

Ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της εξέγερσης της νέας γενιάς κατά της διεφθαρμένης ελίτ και των φοροφυγάδων ολιγαρχών.

Ο αρθρογράφος Πωλ Μέισον βρέθηκε στην Ελλάδα, παραμονές των εκλογών, και επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσει τον παλμό. Όπως λέει, ο κόσμος που βρήκε εκεί απέπνεε μια σιγουριά για τη νίκη του κόμματος.

Το ότι ωστόσο ένα αριστερό κόμμα φλέρταρε με την εξουσία, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι Έλληνες έγιναν μαρξιστές, αναφέρει.

Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα τριών παραγόντων: της οικονομικής κρίσης, της προσκόλληση της ελληνικής ελίτ στη συστημική διαφθορά και του νέου τρόπου σκέψης των νέων.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ο πιο κατανοητός, καθώς οι συνέπειές του μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτές.

Όσο για τους έλληνες ολιγάρχες (εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων), οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν πληρώνουν φόρους.

"Αυτοί οι τύποι φοροδιέφευγαν και επί Μεταξά, και επί ναζιστικής κατοχής και επί εμφυλίου πολέμου και επί Χούντας" του είχε εκμυστηρευτεί ένας έγκριτος έλληνες οικονομολόγος.

Οι ολιγάρχες επέτρεψαν στο ελληνικό κράτος να γίνει ένα πεδίο μάχης συγκρουόμενων συμφερόντων.

"Υπάρχει μια διάχυτη ανευθυνότητα, μια αίσθηση ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος, κανείς δεν είναι πρόθυμος ή ικανός να ενεργεί ως θεματοφύλακας του κοινού καλού" γράφει στο βιβλίο του χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.

Γιατί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε απήχηση στη νέα γενιά;

Η ολιγαρχία, η διαφθορά και η πολιτική ελίτ έχουν καταπνίξει την αξιοκρατία. Η ξαφνική εμφάνιση μικρών κεντρώων κομμάτων, με επικεφαλής χαρισματικούς νέους επαγγελματίες στην Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη του ότι αυτή η γενιά έχει βαρεθεί αυτή την κατάσταση.

Και την στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να αλλάξει αυτό, ο Τσίπρας ήταν ήδη εκεί.

Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει εκλογική αβεβαιότητα στην Ευρώπη -αναφέρει-, με την άκρα αριστερά ή την σκληρή δεξιά να συναγωνίζονται για την εξουσία στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Μερικοί κηρύττουν ότι αυτό είναι "το τέλος του νεοφιλελευθερισμού".

Και προσθέτει: "Δεν είμαι βέβαιος γι 'αυτό. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει το πώς θα μπορούσε να τελειώσει".

Πηγή : www.nooz.gr