Mitch Winehouse: «Amy, η κόρη μου»

2017-10-19 17:17

Mitch Winehouse: «Amy, η κόρη μου»

Ήταν θυμάμαι αρχές του 2011, όταν είχε ανακοινωθεί ότι η Έιμι Γουάινχαουζ θα εμφανιζόταν στις 22 Ιουνίου, στα πλαίσια του Eject Festival, για πρώτη φορά στην Αθήνα. Μια εμφάνιση την οποία ανέμενε ένα μεγάλο κοινό, αλλά που δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί, αφού ο εθισμός στο αλκοόλ (και όχι μόνο) οδήγησε στην ακύρωση της συναυλίας της. Στις 23 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς η ταλαντούχα Έιμι με τη σπάνια φωνή φεύγει νωρίς από τον κόσμο, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση στους απανταχού θαυμαστές της και ενώ η μάχη της με την απεξάρτηση φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ.

«Είχα όμως την ανάγκη να γράψω το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας γιατί ένιωσα ότι έπρεπε να μοιραστώ μαζί σας την αληθινή ιστορία για τη ζωή της Έιμι. Είμαι άνθρωπος που μιλάει απλά κι έτσι ακριβώς θα μιλήσω και σε σας. Η ζωή της Έιμι ήταν σύντομη και γεμάτη σκαμπανεβάσματα, δεν θα σας κρύψω τίποτα. Εκτός από πατέρας της ήμουν έμπιστος φίλος και σύμβουλός της, και με άκουγε πάντα, ακόμα κι όταν δεν ακολουθούσε τις συμβουλές μου. Ήμουν το καταφύγιό της και εκείνη, όπως και ο αδελφός της ο Άλεξ, φώτιζε τη ζωή μου» εξομολογείται κιόλας στην πρώτη σελίδα ο Μιτς Γουάινχαουζ για το βιβλίο αυτό, που θα μπορούσε να είναι ο αποχαιρετισμός ενός πατέρα στην κόρη του.

H γραφή του Μιτς δεν διαθέτει ούτε λογοτεχνικές αρετές μα ούτε συναρπάζει με την εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά ρίχνει άπλετο φως στη ζωή και τη μουσική της κόρης του, της Έιμι. Ξεκινώντας από τις τελευταίες κουβέντες πριν τον χαμό της, ξετυλίγεται το κουβάρι του πολυτάραχου, επεισοδιακού και σύντομου βίου της. Με ιδιαίτερα τρυφερό τρόπο ο πατέρας της Έιμι γράφει για τη γέννηση της κόρης του, τα παιδικά χρόνια και τη σχέση της με την οικογένεια και τον αδερφό της, τις πρώτες μουσικές ανησυχίες, τις πρώτες ερμηνείες, τα πρώτα της τραγούδια, το πρώτο της συμβόλαιο στην εφηβεία, τη γνωριμία της με την Άνι Λένοξ, την ηχογράφηση και την κυκλοφορία του πρώτου της album, του Frank, τη χρήση μαριχουάνας, την επιτυχία του Frank και τη βράβευση του, τη γνωριμία της με τον Μπλέικ και τον γάμο μαζί του, την κυκλοφορία του Back in Black και τη συνεργασία με τον Μαρκ Ρόνσον, την τεράστια επιτυχία του δεύτερου album της, τις περιοδείες, τα ναρκωτικά, τον σοβαρό εθισμό της, τους καβγάδες, τα δημοσιεύματα, τους παπαράτσι, την απεξάρτησή της, την απονομή των βραβείων Grammy, τη νοσηλεία στο νοσοκομείο μετά τη μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών, τις συνεχόμενες προσπάθειες απεξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, τον θάνατό της, την κηδεία της, γράφει για το ίδρυμα Amy Winehouse. Σε όλα αυτά, όπως μας εξιστορεί ο Μιτς Γουάινχαουζ, είναι εκεί για την κόρη του, κυρίως στις δύσκολες στιγμές με τις άπειρες προσπάθειες απεξάρτησης και το ξανακύλημα στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, μα και σ’ αυτές όπου η Έιμι ήταν ευτυχισμένη.

«Δεν μου είναι εύκολο να ακούω τη μουσική της Έιμι, ούτε καν τυχαία, όταν περνάω από ένα ανοιχτό παράθυρο και ακούγεται από μέσα. Ένα βράδυ περνούσαμε με την Τζέιν έξω από ένα μπαρ όπου έπαιζαν το “Rehab” και άκουσα τον στίχο My daddy thinks I’m fine.

Είναι αλήθεια ότι η γραφή του Μιτς Γουάινχαουζ έχει έναν απολογητικό χαρακτήρα, τονίζοντας το πόσο κοντά ήταν στην Έιμι και το πόσο στοργικός υπήρξε μαζί της, σαν να θέλει να δικαιολογηθεί για τις κατηγορίες που ενίοτε έβλεπαν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση της περιουσίας της κόρης του. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να είναι ο πατέρας που έχει χάσει σε νεαρή ηλικία την κόρη του και η συγκινητική εξομολόγηση στον επίλογο του βιβλίου είναι χαρακτηριστική: «Δεν μου είναι εύκολο να ακούω τη μουσική της Έιμι, ούτε καν τυχαία, όταν περνάω από ένα ανοιχτό παράθυρο και ακούγεται από μέσα. Ένα βράδυ περνούσαμε με την Τζέιν έξω από ένα μπαρ όπου έπαιζαν το “Rehab” και άκουσα τον στίχο My daddy thinks I’m fine. “Είναι πολύ δύσκολο” έγραψα στο ημερολόγιό μου. “Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμα. Τη βρίσκω μπροστά μου όπου κι αν πάω, εκείνη όμως δεν υπάρχει πια. Προσπαθώ να βρω παρηγοριά, τίποτα όμως δεν απαλύνει τον πόνο”».

Τραγούδια όπως το «Rehab», «Back to Black», «You Know I'm No Good» έχουν μείνει με χρυσά γράμματα στο μουσικό στερέωμα και κατάφεραν να κάνουν το όνειρο της μικρής Έιμι πραγματικότητα – σε σημείωμά της, σε νεαρή ηλικία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κυρίως όμως ονειρεύομαι να γίνω πολύ διάσημη, η δουλειά μου να είναι πάνω στη σκηνή... Θέλω να με θυμούνται σαν ηθοποιό και τραγουδίστρια, να εξαντλούνται τα εισιτήρια στις συναυλίες μου και να δίνω παραστάσεις σε γεμάτες αίθουσες στο West End και το Broadway». Η Έιμι Γουάινχαουζ μπορεί να έφυγε νωρίς, αλλά κυρίως η μουσική και τα τραγούδια της –όπως και βιβλία σαν αυτό του πατέρα της– θα μας τη θυμίζουν για πάντα.

 

Amy, η κόρη μου
Mitch Winehouse
Μετάφραση: Αφροδίτη Γεωργαλιού
Ροπή
368 σελ.
ISBN 978-618-5289-09-6
Τιμή: €16,96
001 patakis eshop

 

 

πηγή : diastixo.gr