Μανόλης Γ. Σέργης: «Αστική λαογραφία» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

2017-04-11 16:09
Μανόλης Γ. Σέργης: «Αστική λαογραφία» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη


Ο αναπληρωτής καθηγητής λαογραφίας κ. Μανόλης Γ. Σέργης «πρωτοσυνάντησε» τον Μιχαήλ Μητσάκη στα μαθητικά του χρόνια τη δεκαετία του 1970. Αφορμή στάθηκε ένα ανθολογημένο απόσπασμα από τα τότε Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Το κείμενο ήταν το διήγημα «Το φίλημα», η λογοτεχνική απόδοση του γνωστού σε πολλού μας «επεισοδίου» με τον Ιμπραήμ και τον νεκρό Παπαφλέσσα, τη λαϊκή αυτή «επινοημένη» παράδοση που αναμφίβολα κατέστησε πιο «πιστευτή» η σχολική γραμματεία. Φυσικά δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ο κ. Σέργης, ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα εξελισσόταν σε μια «μόνιμη και διαρκή σχέση» με τον συγγραφέα Μιχαήλ Μητσάκη.

Το έργο του Μιχαήλ Μητσάκη για την Αθήνα είναι μια προσωπική του «αστυγραφία». Οι περίπατοι του Μητσάκη στην Αθήνα μπορούν να παρομοιαστούν με επιτόπιες έρευνες, η συγκομιδή των ερευνών του περνάει στις αφηγήσεις του.


Με το πέρασμα των χρόνων ο κ. Σέργης έδειξε αγάπη και αφοσίωση στον Μητσάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της κοπιώδους συλλογής των κειμένων του και αργότερα περισσότερο, όταν συνέθετε τις πρώτες σκέψεις του για τη ζωή του και τον ιδεολογικό του κόσμο. Τον συγκίνησαν η πολυτάραχη βραχεία ζωή του, η θλιβερή έκβασή της, τα πάθη του, η αναγνωρισμένη εντιμότητά του, το λογοτεχνικό του έργο, το προσωπικό του στιλ ως ενός παραλλαγμένου μποέμ στην Αθήνα, η ταυτότητα του τρελού που του αποδόθηκε, η «περιθωριακή» του σε πολλά ζητήματα συμπεριφορά, η μοναξιά του, η εναγώνια και διαρκής ανάγκη του για κατανόηση και αγάπη…
Μανόλης Γ. Σέργης: «Αστική λαογραφία» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Το έργο του Μιχαήλ Μητσάκη για την Αθήνα είναι μια προσωπική του «αστυγραφία». Οι περίπατοι του Μητσάκη στην Αθήνα μπορούν να παρομοιαστούν με επιτόπιες έρευνες, η συγκομιδή των ερευνών του περνάει στις αφηγήσεις του. Καταγράφει, ο Μητσάκης, εικόνες, σκηνές, κινήσεις των ανθρώπων στους δρόμους, ήχους, φωνές από την παρουσία και την κινητικότητα ατόμων και ομάδων, μπαίνει, πιο πολύ για να παρατηρήσει, σε κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, μαγαζιά. Και μπαίνει, κατά κανόνα, μόνο αυτός ο σπαρταριστός περιπατητής και παρατηρητής. Και αιχμηρός σχολιαστής.

Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη του καθηγητή κ. Μανόλη Γ. Σέργη που βοηθά αναμφίβολα τη λαογραφία. Και μαθαίνει στους νεότερους την ιστορία της πόλης της Αθήνας.

 

Αστική λαογραφία
Αναπαραστάσεις της Αθήνας (1880-1896) στο συγγραφικό έργο του Μιχαήλ Μητσάκη
Μανόλης Γ. Σέργης
Ηρόδοτος
912 σελ.
ISBN 978-960-485-138-6
Τιμή: €53,00
001 patakis eshop

 

 

 

πηγή : diastixo.gr