Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων CINE Δράση-Ανακοίνωση

2017-06-06 17:42

Αυτή η ανακοίνωση δεν έχει σκοπό να μιλήσει για το Cine-Δράση. Αφορά την ανάγκη, με αφορμή τη θεσμική συζήτηση που γίνεται στα όργανα του δήμου για την παραχώρηση των δημοτικών αιθουσών σε συλλόγους, να απαντηθεί το ερώτημα αν πράγματι είναι δίκαιο να παραχωρείται στους φίλους του κινηματογράφου στα Βριλήσσια η αίθουσα του ΤΥΠΕΤ για προβολές σε μόνιμη και σταθερή ημέρα της εβδομάδας. Κυρίως αφορά την ανάγκη όλοι οι δημότες, όλοι οι συλλογικοί φορείς, να αντιμετωπίζονται ισότιμα από την εκάστοτε δημοτική αρχή που ρυθμίζει την καθημερινότητα του προαστίου.


Το Cine-Δράση εδώ και 7 χρόνια (τα 3 πρώτα ως ομάδα δημοτών, τα τελευταία 4 ως αναγνωρισμένος σύλλογος) προβάλει ταινίες, αδιάκοπτα, κάθε Τετάρτη. Πολύ συχνά οργανώνει και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Κάποιες από αυτές είναι υπερτοπικού ενδιαφέροντος, όπως η συνδιοργάνωση του AthensAmimFest, οι προβολές των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, οι εκθέσεις γλυπτών (Ρόκος, Παπαγιάννης), οι παρουσιάσεις βιβλίων (Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη), ενώ άλλες ενδιαφέρουν κυρίως τους δημότες Βριλησσίων.


Στο διάστημα των 7 χρόνων λειτουργίας του το Cine Δράση έγινε ένας αναγνωρίσιμος φορέας στο προάστιο. Όλοι σήμερα, ακόμα και αυτοί που δεν μετέχουν τακτικά ή καθόλου στις δράσεις του, γνωρίζουν την ύπαρξή του. Γνωρίζουν ότι διοργανώνουμε προβολές ταινιών που συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ταινίες που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή μεγάλου και διαφορετικού κάθε φορά αριθμού γειτόνων μας στην παρακολούθηση των προβολών. Κανένας φορέας του προαστίου δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να διοργανώνει 80 εκδηλώσεις το χρόνο, στις οποίες συνήθως παρευρίσκονται περισσότεροι από 80 θεατές ανά εκδήλωση, ενώ σε ορισμένες αυτοί έφθασαν τους 180 ή και ξεπέρασαν τους 300 σε ανοιχτές συναυλίες.


Η απήχηση του Cine Δράση οφείλεται εν μέρει στην προσπάθεια των ανθρώπων του, οι οποίοι επιλέγουν ό,τι εν πρώτοις αρέσει και στους ίδιους, αλλά και στο σεβασμό για τις επιθυμίες των θεατών: η επιλογή των ταινιών και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις όλων. Οφείλεται επίσης στο γεγονός, ότι η δραστηριότητα είναι σταθερή και συνεχής, αποτελώντας πλέον «παράδοση» για το προάστιο. Η Τετάρτη, κάθε Τετάρτη, είναι η ημέρα που κάθε γείτονας έχει τη δυνατότητα να πάει, στη διάρκεια του χειμώνα στο ΤΥΠΕΤ, στη διάρκεια του καλοκαιριού στον προαύλιο χώρο του Β΄ Γυμνασίου, να απολαύσει μια καλή ταινία, να βρει φίλους ή γνωστούς και να μιλήσει μαζί τους για γενικότερα θέματα ή για κάτι που τον απασχολεί προσωπικά. Όλοι όσοι συμμετέχουν ενδιαφέρονται να γνωρίζουν το αυτονόητο: Πότε, πού και τι.


Στη σημερινή εποχή που ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, είναι αδύνατον τέτοιου είδους δραστηριότητες να αλλάζουν ημερομηνίες γιατί χάνεται η συνέχεια. Δεν είναι μόνον το ότι κάποιοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη προσπάθεια για την ενημέρωση των δημοτών, αλλά το ότι όταν κανείς γνωρίζει τη σταθερή ημέρα μιας δραστηριότητας, διαμορφώνει ανάλογα το πρόγραμμά του κι’ έτσι μπορεί να παρακολουθεί τακτικά αυτό που επιθυμεί.


Το Cine Δράση δεν είναι ένας φορέας που επιβαρύνει με αιτήματα για πρόσθετες παραχωρήσεις το δήμο. Μόνο του, με την βοήθεια του «κοινού» του, καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα, πληρώνει τα γραφεία του, προμηθεύεται τον αναγκαίο εξοπλισμό του, τυπώνει τα έντυπα του κοκ. Θεωρούμε ότι η προσφορά αυτή δικαιούται ενός αξιοπρεπούς χώρου και μιας σταθερής ημέρας προβολών. Επιπλέον, με τη δραστηριότητά του το Cine Δράση αξιοποιεί τον δημοτικό χώρο όλο το χρόνο και όχι αποσπασματικά. Κάτι που λειτουργεί επιτυχημένα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει: Η Τετάρτη είναι μια αποδεδειγμένα καλή ημέρα για προβολές και το ΤΥΠΕΤ είναι ο μόνος κατάλληλος χώρος για την παρακολούθηση ταινιών.


Εισηγούμαστε συνεπώς στους αρμόδιους του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Βριλησσίων που αποφασίζουν για τη διάθεση των δημοτικών αιθουσών, να εξετάσουν το αίτημά μας, για την εκ νέου παραχώρηση την προσεχή χρονιά της αίθουσας του ΤΥΠΕΤ τις Τετάρτες, με γνώμονα την ανάγκη της αδιατάρακτης συνέχειας μιας επιτυχημένης δραστηριότητας που εγγράφεται στο σύνολο των δημοτών και του Δήμου.


Με την ελπίδα, ότι πέραν κάθε «δεύτερης σκέψης», θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και η κοινή περί δικαίου αντίληψη.



Το Δ.Σ. του Cine-Δράση