Η Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή σε α΄ πρόσωπο

2017-10-19 16:33

Η Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή σε α΄ πρόσωπο

Η σειρά «Δέλτα Χι» είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Ίσως να με επηρεάζει το γεγονός πως ο Δέλτα είναι ο Διονύσης και η Χι είναι η Χριστίνα, ονόματα που έχουν τα παιδιά μου. Αλλά με ευχαριστεί κι αφάνταστα το γεγονός ότι έγραψα ένα μυθιστόρημα για παιδιά και νέους σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όταν πριν από αρκετά χρόνια ανακάλυψα την τεράστια αξία του. Ήθελα έστω κι ένα παιδί, ένας νέος άνθρωπος να ενδιαφερθεί για την αρχαία ελληνική τεχνολογία και ειδικότερα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας. Ακόμα περισσότερο, όμως, ήθελα οι αναγνώστες να ταξιδέψουν μέσα από το βιβλίο μου σε κόσμους μακρινούς, και να μοιραστώ μαζί τους ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών. Γιατί, αν δεν μπορεί ένας αναγνώστης να ταξιδέψει με τη φαντασία του, τότε οι συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας κάτι δεν κάνουμε καλά.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, μεταφέρω τους αναγνώστες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων για να τους «συστήσω» με τους σφουγγαράδες που το έφεραν στην επιφάνεια.

Τολμηροί και ριψοκίνδυνοι όπως ήταν, έσκισαν τα γαλαζοπράσινα παγωμένα νερά του κόλπου. Με μοναδικό εφόδιο την αντοχή της αναπνοής τους, βούτηξαν σε μεγάλο βάθος, όπου διαπίστωσαν πως υπήρχε κάτι.

Οι κεντρικοί ήρωες, ο Διονύσης και η Χριστίνα, εδώ και μερικούς μήνες έχουν δημιουργήσει την ηλεκτρονική εφημερίδα «Δέλτα Χι», που την κρατούν κρυφή απ’ τους μεγάλους.

Έπρεπε κάθε μέρα να απαντούν σε δεκάδες μηνύματα άλλων παιδιών και να γράφουν συνέχεια καινούρια θέματα, όμως ήταν το ίδιο ενθουσιασμένα όπως την πρώτη μέρα. Ήθελαν, βέβαια, να λύσουν και ένα μυστήριο, αλλά δεν το είχαν κάνει ακόμη.

Ακόμα περισσότερο, όμως, ήθελα οι αναγνώστες να ταξιδέψουν μέσα από το βιβλίο μου σε κόσμους μακρινούς, και να μοιραστώ μαζί τους ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών. Γιατί, αν δεν μπορεί ένας αναγνώστης να ταξιδέψει με τη φαντασία του, τότε οι συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας κάτι δεν κάνουμε καλά.

Ώσπου μια μέρα ο καλός τους φίλος Μπακ τους ζητάει να φυλάξουν ένα παράξενο εξάρτημα και να το κρατήσουν μυστικό απ’ όλους. Φαίνεται πραγματικά παλιό κι είναι πρασινισμένο απ’ τη φθορά, σαν να το έχει ροκανίσει η θαλασσινή αρμύρα.

«Μοιάζει με σπασμένη τροχαλία. Κάτι τέτοιο πρέπει να ’ναι, αλλά δεν παίρνω κι όρκο».

Πώς όμως βρέθηκε στην αυλή μιας στοιχειωμένης έπαυλης στην Κηφισιά; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πρόκειται για θραύσμα απ’ το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων; Στην προσπάθειά τους να ξεδιαλύνουν την κατάσταση, τα δυο φιλαράκια μπαίνουν σε μια αναπάντεχη περιπέτεια. Όταν ο Μπακ χάνεται ξαφνικά από προσώπου γης, ένας άγνωστος άντρας κάνει απροσδόκητα την εμφάνισή του. Αυτός ο ανατριχιαστικός τύπος σίγουρα δεν αστειεύεται καθόλου, και το καλύτερο που μπορούν να κάνουν τα παιδιά είναι να το σκάσουν απ’ το σπίτι. Ξέρουν πως οι δικοί τους θα τρελαθούν από την αγωνία, μα δε γίνεται διαφορετικά... Πρέπει να ξεφύγουν από τον Σκιά!

Ο άντρας ήταν πολύ μυστήριος. Δε φαινόταν ν’ ανησυχεί πραγματικά για τον φίλο τους. Έστεκε σοβαρός κι απόμακρος.

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας «Δέλτα Χι», όπου αστρονομία, αρχαιολογία και ιστορία σμίγουν σε μια σύγχρονη πλοκή μυστηρίου, με τον αινιγματικό Μηχανισμό να ξεκλειδώνει ένα αναπάντεχο ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

Ο Μηχανισμός αυτός προέβλεπε στην αρχαιότητα τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης, και πιθανότατα μετρούσε τις τροχιές των μέχρι τότε γνωστών πλανητών. Μία από τις σημαντικότερες μηχανικές εφευρέσεις της ανθρωπότητας.

Με αυτό το μυθιστόρημα οι αναγνώστες θα βρεθούν στη φουρτουνιασμένη Μεσόγειο...

Τα κύματα έκρυβαν το φεγγάρι και οι αέρηδες ήταν τόσο ισχυροί, που δεν μπορούσες να σταθείς εύκολα πάνω στο κατάστρωμα χωρίς να σε παρασύρουν κατευθείαν στη θάλασσα.

στα υπέροχα Αντικύθηρα...

Το νησί που αντίκριζαν ήταν τ’ Αντικύθηρα, που έμοιαζε με παράδεισο που τους υποδεχόταν με στοργή στην αγκαλιά του.
«Ρίξτε τις άγκυρες!»

αλλά και σε κόσμους φανταστικούς...

Όλο αυτό το μεθυστικό φως ερχόταν από πολύ ψηλά, από την οροφή του δωματίου που δεν είχε τέλος. Από εκεί ξεκινούσε ένας τεράστιος ουράνιος θόλος φτιαγμένος από κάποιο παράξενο, άγνωστο υλικό, που το αγόρι δεν είχε ξαναδεί.

Με αυτό το βιβλίο, όπως και με το επόμενο της ίδιας σειράς που θα κυκλοφορήσει σύντομα, Ο Δίσκος της Φαιστού, εύχομαι οι αναγνώστες να κρατήσουν μέσα τους ένα κομματάκι από την Ελλάδα, όπως κρατώ κι εγώ μέσα μου, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρεθώ.

Αυτή η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας είναι απλώς το «όχημα» ώστε τα παιδιά να αφήσουν τη σκέψη τους ελεύθερη, να φανταστούν τι χρησιμότητα είχε το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια και, φυσικά, να γοητευτούν από το μυστήριο που περιβάλλει διάφορα αρχαία ευρήματα. Εύχομαι να είναι ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι. Ίσως να άφησα τη φαντασία να περιπλανηθεί πολύ μακριά, αλλά, όπως και να το κάνεις, τα παιδιά είναι πιο ανοιχτόμυαλα σε υποθέσεις μυστηρίου...

 

mixanismos antikithiron«Δέλτα Χι»: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή
Εικονογράφηση: Βασίλης Θαλασσινός
Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
136 σελ.
ISBN: 978-618-5151-36-2
001 patakis eshop

 

 

 

πηγή : diastixo.gr