Επιδρομή αφρικανικής σκόνης και βροχές στην Αττική

2016-04-07 16:34

Από σήμερα Πέμπτη έχει αρχίσει η εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας και στην Αττική, αυτή τη στιγμή η πυκνότητά της βάσει των μετρήσεων του σταθμού της Μεθώνης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βρίσκεται στα 50mg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα).

Από αύριο όμως Παρασκευή αναμένεται να ενταθεί η πυκνότητα της σκόνης και θα φτάσει ή θα ξεπεράσει στην περιοχή της Αττικής τα 250mg/m3. Η πυκνότητα της σκόνης θα διαρκέσει σύμφωνα με τις προβλέψεις από το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις βραδινές ώρες οπότε και θα μειωθεί στα 50mg/m3.

Η σκόνη θα σταματήσει να επηρεάζει την Αττική και η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τα μέτρα προστασίας για τις ώρες της μεγάλης πυκνότητας της σκόνης είναι :

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Πρόγνωση καιρού Αττικής

Η Παρασκευή θα κυλήσει με παροδικές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές (λασποβροχή), οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 και πιθανόν 26 βαθμούς κελσίου.  

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και θα σημειώνονται τοπικές βροχές και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, οι άνεμοι θα στραφούν δυτικούς-νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Την Κυριακή θα σημειωθούν οι περισσότερες βροχές στην Αττική, πιθανόν να σημειωθούν καταιγίδες με παροδικό έντονο χαρακτήρα, εξασθένηση των φαινομένων θα έχουμε από αργά το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς κελσίου.