Εισήγηση του Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας & Εθελοντισμού της ΠΕΔΑ για την αυριανή έκτακτη σύγκληση της επιτροπής

2016-11-17 18:49

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

 

Αθήνα, 15/11/2016 Αρ. Πρωτ.: 1136

 

 

ΠΡΟΣ

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και  Εθελοντισμού της ΠΕΔΑ

 

ΚΟΙΝ. :

  • Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη
  • Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη
  • Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Νίκο Τόσκα
  • Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου
  • Αντιπεριφερειάρχες Τομέων Αττικής
  • Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών κο Κωνσταντίνο Πουλάκη
  • Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κο Ιωάννη Καπάκη
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση
  • Ελληνική Αστυνομία

Αρχηγό, Αντιστράτηγο κο Κων/νο Τζουβάλα Εκπρόσωπο Τροχαίας, Τάξεως και Ασφάλειας

  • Πυροσβεστικό  Σώμα Αρχηγό κο Βασίλειο Καπέλιο Εκπρόσωπο
  • Δασαρχεία Αττικής (εκπρόσωπο)
  • Πρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γιώργο Πατούλη
  • Πρόεδρο ΠΕΔΑ και

Δήμαρχο Αγ. Αναργύρων- Καματερού κο Νίκο Σαράντη

  • Δημάρχους Αττικής
  • Μέλη Δ.Σ.ΠΕΔΑ
  • Εκπροσώπους Δήμων της Αττικής- Υπεύθυνους σε θέματα Πολ. Προστασίας
  • Σύνδεσμοι Νομού Αττικής (ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ,ΣΥΝΠΑ, ΑΣΔΑ)
  • Εθελοντικές Οργανώσεις

 

ΘΕΜΑ: Έκτακτη σύγκληση Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΠΕΔΑ.

ΣΧΕΤ.:  Το  υπ  αρ.  74057οικ.  φ.702.15/01.11.2016  έγγραφο  Αρχηγείου     Πυροσβεστικού

 Σώματος.


 

  1. Σας γνωρίζουμε σε συνέχεια του σχετικού ότι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Π.Ε.Δ.Α. (Κότσικα αρ. 4 – Αθήνα), έκτακτη σύγκληση Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας για λήψη απόφασης επί του σχετικού από τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.
  2. Παρακαλείται το πυροσβεστικό σώμα, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν, να συμμετάσχει στη σύσκεψη της Επιτροπής, καθ’ όσον εισάγει με το σχετικό την έννοια του ορισμού Αξιωματικού -  Συνδέσμου με τους Ο.Τ.Α. με αποστολές που εν πολλοίς θα πρέπει  να διευκρινιστούν στη σύσκεψη και να διερευνηθεί εάν είναι σύμφωνες με το άρθρο 102  του Συντάγματος.
  3. Η Αυτοδιοίκηση θέλει συμβούλους των Δημάρχων για το έργο της πρόληψης που είναι ευθύνη τους στην Πολιτική Προστασία, στον εθελοντισμό και στη Κοινωνική πρόνοια.
  4. Έγκαιρα θα σας κοινοποιήσουμε τη σχετική εισήγησή μας για το θέμα που θα τεθεί σε διαβούλευση στη σύσκεψη της Παρασκευής 18/11/2016.
  5. Το Αρχηγείο Πυροσβεστικού σώματος παρακαλείται μέχρι τότε να αναστείλει την εφαρμογή της σχετικής.
  6.  


Οι Πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔΑ

 

 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 17/11/2016 Αρ. Πρωτ. :1139

 

 

ΠΡΟΣ

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και  Εθελοντισμού της ΠΕΔΑ

 

ΚΟΙΝ. :

  • Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη
  • Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη
  • Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Νίκο Τόσκα
  • Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου
  • Αντιπεριφερειάρχες Τομέων Αττικής
  • Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών κο Κωνσταντίνο Πουλάκη
  • Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κο Ιωάννη Καπάκη
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση
  • Ελληνική Αστυνομία

Αρχηγό, Αντιστράτηγο κο Κων/νο Τζουβάλα Εκπρόσωπο Τροχαίας, Τάξεως και Ασφάλειας

  • Πυροσβεστικό  Σώμα Αρχηγό κο Βασίλειο Καπέλιο Εκπρόσωπο
  • Δασαρχεία Αττικής (εκπρόσωπο)
  • Πρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γιώργο Πατούλη
  • Πρόεδρο ΠΕΔΑ και

Δήμαρχο Αγ. Αναργύρων- Καματερού κο Νίκο Σαράντη

  • Δημάρχους Αττικής
  • Μέλη Δ.Σ.ΠΕΔΑ
  • Εκπροσώπους Δήμων της Αττικής- Υπεύθυνους σε θέματα Πολ. Προστασίας
  • Σύνδεσμοι Νομού Αττικής (ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ,ΣΥΝΠΑ, ΑΣΔΑ)
  • Εθελοντικές Οργανώσεις
  • Ιστοσελίδες Δήμου- Δημάρχου Πεντέλης

ΘΕΜΑ: Ορισμός Αξιωματικών- Συνδέσμων με τους Ο.Τ.Α.

ΣΧΕΤ.:    Το   υπ    αρ.    πρωτ.    74057    οικ.    φ.702.15/01.11.2016    έγγραφο               Αρχηγείου

 Πυροσβεστικού Σώματος.

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ

1.Ιστορικό:

Με το σχετικό καθορίστηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προετοιμασίας για την επερχόμενη πυροσβεστική περίοδο Ορισμός Αξιωματικού – Συνδέσμου του Πυροσβεστικού Σώματος με τους Δήμους (Γραφεία Πολιτικής Προστασίας ) με αποστολές που δεν δύνανται εν πολλοίς να υλοποιηθούν.

2.Αιτιολογικό:

Από τη μελέτη του σχετικού προκύπτουν:

-Οι Αξιωματικοί – Σύνδεσμοι οριζόμενοι θα συνδράμουν στους Δήμους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών(;) πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και άλλων φυσικών καταστροφών.

-Θα διασφαλίζουν σύστημα άμεσης ελεύθερης επικοινωνίας- συνεργασίας και διαμοιρασμού αποφάσεων διαταγών και εγγράφων υπό τις κείμενες διατάξεις και αρμοδιότητες μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δημοτικών Αρχών.(;)

-Θα διασφαλίζουν τη συνεργασία γα την εξασφάλιση και την τήρηση  του προσήκοντος βαθμού ετοιμότητας και κινητοποίηση του προσωπικού και των μέσων των Δήμων (;) στις περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και την άμεση επιχειρησιακή διάθεσή τους στους επικεφαλής του  Πυροσβεστικού Σώματος.

-Θα διοργανώνουν συσκέψεις (Σ.Τ.Ο.;) για την κατάρτιση σχεδίων πολιτικής προστασίας: Θα εισηγούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους Δήμους για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση των αδυναμιών(;), τη συνεργασία για την ενίσχυση του εθελοντισμού, που αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο των Δήμων που ειδικότερα αφορά στην ανάπτυξη και προώθηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης (;) Θα εισηγούνται προς την οικεία Δημαρχιακή Επιτροπή (;) για τη λήψη κανονιστικών αποφάσεων.

-Θα επιτηρούν την τήρηση των υποχρεώσεων στους Δήμους στους κοινόχρηστους χώρους στα άλση και στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων (;)

-Θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των μέτρων πυρασφάλειας στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και θα συνεννοούνται για τη λήψη μέτρων (;).

-Θα ρυθμίζουν θέματα σχεδίων εκκένωσης δημιουργίας θέρετρων, κατασκηνώσεων και τουριστικών εγκαταστάσεων (Σχέδια Εκκενώσεως του Π.Σ.)(;)

-Θα είναι σε συνεχή επαφή με τις εθελοντικές ομάδες για να συνδράμουν αυτές ανά πάσα στιγμή στο πυροσβεστικό έργο (καταστολή;)

-Το Πυροσβεστικό Σώμα θα ελέγχει δια των φορέων του τη λειτουργία των  αξιωματικών – συνδέσμων ανά δίμηνο.

3.Σχόλια:

Από τα ανωτέρω προκύπτουν ότι:

-Υπάρχει σαφής παραβίαση του Συνταγματικού Δικαιώματος των Δήμων για το αυτοδιοίκητο. (άρθρο 102 παρ. 1  και 2).

-Παρεμβάλλεται ένας άτυπος μηχανισμός ελέγχου του Δήμου ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του τον υφιστάμενο εσωτερικό έλεγχο των Δήμων, τα ΣΟΠΠ, τα Σ.Τ.Ο. και τις ήδη υπάρχουσες δομές συνεργασίας εξωθεσμικά επιχειρείται το Πυροσβεστικό Σώμα να ασχοληθεί για θέματα που δεν τα γνωρίζει ή δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, κοινωνική πρόνοια, αλληλεγγύη και χιονοπτώσεις αντίστοιχα.

-Επιχειρείται από το Πυροσβεστικό Σώμα να ελέγξει πέραν του εθελοντισμού των πυροσβεστικών κλιμακίων και τον εθελοντισμό των Δήμων.

-Δεν γίνεται σαφής διάκριση των αποστολών πρόληψης που ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων για τη ζώνη ευθύνης τους και καταστολής που είναι αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.

-Η θέσπιση και η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος δε στηρίζεται σε θεσμικό  πλαίσιο και δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄  βαθμού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

-Η εγκύκλιος προβλέπει Δημαρχιακή Επιτροπή η οποία έχει καταργηθεί με τον νόμο του Καλλικράτη

4. ΕΙΣΗΓΗΣΗ

-Η σχετική εγκύκλιος ως έχει δεν δύναται να τεθεί σε ισχύ γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν βασίζεται σε θεσμικό πλαίσιο – κατάσταση η οποία μόνο δυσλειτουργία θα δημιουργήσει.

-Στο πλαίσιο που η πρόληψη είναι αποστολή του Δήμου και η καταστολή του Πυροσβεστικού Σώματος και με βάση αυτό μπορούμε να σχεδιάσουμε να λειτουργήσουμε και να διαβουλευτούμε.

-Προφανώς η εγκύκλιος δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και στην κοινωνική πρόνοια όπου οι γνώσεις και τα μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος  είναι λίγες και λίγα αντίστοιχα.

-Ο εθελοντισμός αποτελεί σοβαρό κεφάλαιο για την λειτουργικότητα του Δήμου, διορθώνεται, στελεχώνεται και λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία του Δήμου και αν το Πυροσβεστικό Σώμα θέλει να τον αξιοποιήσει στη φάση της καταστολής που είναι η δική του αρμοδιότητα πρέπει να τον εκπαιδεύσει και να οργανώσει τα δικά του εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.


-Άλλωστε τα Εθελοντικά Κλιμάκια των Δήμων εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας έχουν άλλη εκπαίδευση και θεσμική αποστολή. Ενεργοποίηση αυτών και στην καταστολή όπως είναι εκπαιδευμένα είναι και επικίνδυνη.

-Θεωρούμε και στηρίζουμε τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος- Δήμου με βάση τις θεσμικές υποδομές όπως αυτές προκύπτουν από τους Ο.Ε.Υ. και τα Οργανογράμματα των Δήμων και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της πατρίδας.

-Αντιλαμβανόμαστε τη συνεργασία μας με το Πυροσβεστικό Σώμα και τις δομές του με βάση τις συνταγματικές και θεσμικές που ισχύουν  και λειτουργούν και ΠΑΝΤΟΤΕ ιεραρχικά. (Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει ρόλο εισηγητικό και μετά την απόφαση αρμόδια εκτελεστικό. Εισηγείται και εκτελεί δεν αποφασίζει).

-Η συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα που θεσμικά δεν έχει κενά δύναται να ενισχυθεί και βελτιωθεί μέσω των Σ.Π.Π.Π. και κυρίως των Σ.Τ.Ο. όπως ισχύσει μέχρι σήμερα και της εκπαίδευσης του εθελοντισμού και του προσωπικού των Δήμων. Όπως πρέπει επίσης το Πυροσβεστικό Σώμα να αναπτυχθεί σε εκπαίδευση και μέσα στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων που είναι ακόμα πίσω από τους Δήμους.

-Στα θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της εγκυκλίου πέραν των Σ.Τ.Ο. με βάση τις ήδη προωθημένες δομές και λειτουργίες στο θέμα αυτό των Δήμων. Κάποιος υποβοηθητικός ρόλος του Π.Σ. που πιθανόν να απαιτηθεί σε επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας δύναται να καλυφθεί με συνεργασία μέσω των Σ.Τ.Ο. έκτακτα και τακτικά.

-Τέλος οι Δήμοι ούτε έχουν ούτε θέλουν να αναλάβουν το ρόλο της καταστολής που ανήκει αποκλειστικά στο Π.Σ. και για τον οποίο είναι και θεσμικά υπεύθυνο.

-Οι Δήμοι έχουν αποστολή την πρόληψη και σε αυτή ζητάμε τη βοήθεια του Π.Σ.

-Όσον αφορά τον εθελοντισμό το Π.Σ. και τα λίγα εθελοντικά κλιμάκια που έχουν οι Δήμοι διαθέτουν τους χώρους εγκατάστασής τους, τα πυροσβεστικά μέσα και τα οχήματα, την καυσοδοσία, τη συντήρηση οχημάτων και εγκαταστάσεων τον επιχειρησιακό έλεγχο και  έργο  έχει  το Πυροσβεστικό Σώμα.