Δράση για μιά Άλλη Πόλη-Τα κυκλάμινα άνθισαν και φέτος στο δάσος του Αγ. Θεόκλητου!

2016-09-27 10:59

Άλλη μια περίοδος πυροπροστασίας έληξε με επιτυχία και η "Δράση" συνέβαλε σ' αυτό!

Για μια ακόμα χρονιά συνεχίστηκε η "συνεπής", έντονη και όπως αποδείχτηκε απολύτως απαραίτητη, (αφού οι εθελοντές ήταν λιγότεροι από κάθε άλλη φορά), παρουσία μελών και φίλων της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη» στις ομάδες πυροπροστασίας που οργάνωσε ο δήμος Βριλησσίων με στόχο την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, σε έναν από τις μεγαλύτερους και τελευταίους πνεύμονες πράσινου της πόλης, το Δάσος του Αγίου Θεόκλητου.

Από τα τέλη Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου, κάθε Δευτέρα από τις 6:00 ως τις 10:00, τέσσερα άτομα κάθε φορά, συμμετείχαν στην πυροπροστασία επιβλέποντας το δάσος, τους γύρω οικισμούς αλλά και σημεία του Πεντελικού όρους και της Πάρνηθας, έτοιμα ανά πάσα στιγμή, να ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα ή και να παρέμβουν αν υπήρχε ανάγκη.

Για μια ακόμα χρονιά ήμασταν πολλοί, περίπου 30 άτομα μέλη και φίλοι της Δράσης. Και για μια ακόμα φορά το γενικό πρόσταγμα από τη Δράση είχε ο Σπύρος Ταμίας, που βρίσκονταν εκεί καθημερινά και αρκετές φορές διανυκτέρευσε στο δάσος ή κάλυψε κενά που δεν μπορούσαν να καλύψουν οι εθελοντές. Ήταν αυτός που μας προετοίμαζε για τα καθήκοντά μας ως εθελοντές και για τους "κινδύνους" από φίδια, τσιμπούρια, αδέσποτα σκυλιά, υγρασία.

Στις βάρδιες συμμετείχαν οι: Αρχοντή Μαρία, Βαρώτσος Ανδρέας, Δούκας Χάρης, Ετζόγλου Μάκης, Ηλίας Ορέστης (με μια ομάδα φίλων του), Θεοφίλης Αντώνης, Ιωαννίδης Λεωνίδας, Καζασίδου Σμαράγδα, Κρητικός Μάρκος, Κουντουριώτη Κωνσταντίνα, Κυρίτση Μαρία, Κωνσταντινίδης Ρήγας, Λαζάνης Λάμπης, Μαλλίρη Βίκυ, Μάρη Τασία, Νασίκας Θωμάς, Παπαπαύλου Έφη, Παπαχριστοδούλου Μαρίνα, Πράσσου Ευαγγελία, Σiαμπάνος Παντελής, Στίγκα Μαρία, Τσίχλας Γιάννης, Τσούτσιας Γιάννης, Φλέγκα Βίκυ, Χαραλαμπίδου Αθηνά.


Και για μια ακόμα χρονιά για λίγες ώρες κάθε Δευτέρα αισθανόμασταν σαν να βρισκόμαστε σε διακοπές στο βουνό. Με θέα τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα της Πάρνηθας, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και το φως της σελήνης εξαντλήσαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας καλύτερα, να κουβεντιάσουμε χαλαρά για γενικά θέματα ή προσωπικά προβλήματα, να ξεφύγουμε από την ένταση της πόλης, το κυκλοφοριακό άγχος, την αγωνία της καθημερινότητας.

Και μπορεί να είχαμε τεταμένη την προσοχή μας για να μην υποτιμήσουμε κανέναν κίνδυνο αλλά δεν αδιαφορήσαμε για τα ευτράπελα που συνέβαιναν γύρω μας. Γίναμε μάρτυρες και παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή και θαυμάσαμε το τελικό αποτέλεσμα στο αλληλο-κούρεμα δύο νεαρών αγοριών που προφανώς οι μαμάδες τα πέταξαν από το σπίτι για να μην τους λερώσουν. Βοηθήσαμε, με απόλυτη... ανεπάρκεια τον δικό μας Λάμπη να διορθώσει μια μηχανική βλάβη στο αυτοκίνητό του που παρέδωσε το πνεύμα στο σημείο πυροφύλαξης και αρνούνταν πεισματικά να συνεργαστεί. Μάθαμε την ιστορία κάθε αδέσποτου, αλλά εξοικειωμένου με τον περίγυρο σκύλου, γνωρίσαμε τις ράτσες και τα ονόματα και των κατοικίδιων των περιοίκων και των ίδιων των γειτόνων. Κάποιοι παρακολούθησαν και κάτι περίεργους τύπους να προσπαθούν μέρα μεσημέρι με καραμπίνα να εξοντώσουν τα «θορυβώθη» κοτσύφια. (Ένα ανάλογο επεισόδιο παρατηρήθηκε κοντά στην περιοχή του ΤΥΠΕΤ, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να εξολοθρεύσουν με αεροβόλο τον «ενοχλητικό» γκιώνη που κελαηδάει, τον οποίο εμείς απολαμβάνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση σε κάθε συνεδρίαση του συντονιστικού της Δράσης).


Φυλάξαμε το δάσος… περάσαμε και καλά!



Μαρίνα Παπαχριστοδούλου