Δράση για μια άλλη πόλη | Σε funds του εξωτερικού τα δημοτικά τέλη των Βριλησσίων

2024-02-16 22:54

                        Σε funds του εξωτερικού έχουν παραχωρηθεί από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων του οδοφωτισμού με led, τα δικαιώματα από τα ανταποδοτικά τέλη των Βριλησσίων! Αυτό αποκαλύφθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της απολογιστικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα τα οικονομικά του Δήμου. 

Το έργο συμβασιοποιήθηκε το 2019 και ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την σύμβαση, η αποπληρωμή θα γίνονταν μέσω παρακράτησης μέρους των ανταποδοτικών τελών που εισπράττει ο Δήμος από τους δημότες μέσω της ΔΕΗ, ποσό που, σταδιακά, εντός πενταετίας, θα αντισταθμίζονταν από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα εξασφάλιζε στον Δήμο το νέο σύστημα.

Ωστόσο, η αύξηση της τιμής της ενέργειας τα τελευταία χρόνια δεν επέτρεψε την εξοικονόμηση πόρων και τώρα, ποσό ύψους 1.162.000 ευρώ, θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός του 2024, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι διαθέσιμο, με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου, και μάλιστα, χωρίς δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των δόσεων, αφού πλέον, όπως εξηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της πλειοψηφίας, το «χρέος» του Δήμου Βριλησσίων βρίσκεται πλέον στα χέρια ξένου fund! 

Πέντε χρόνια πριν, όταν καταψηφίζαμε την πρόταση της τότε διοίκησης, (την οποία είχε υπερψηφίσει τότε ως αντιπολίτευση και η σημερινή δημοτική αρχή), θεωρηθήκαμε «αναχρονιστικοί». Επειδή θεωρούσαμε βέβαιο, όπως τελικά συνέβη, ότι αυτή η σύμβαση θα βάραινε υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και των «πράσινων» κεφαλαίων που αξιοποιούσαν χρηματοδοτήσεις και συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Πέντε χρόνια πριν, μιλούσαμε για «Το παρασιτικό οικονομικό κύκλωμα στην αυτοδιοίκηση».

Και αναρωτιόμασταν, «γιατί οι Δήμοι δεν διαχωρίζουν την προμήθεια των φωτιστικών, από την υπηρεσία εγκατάστασής τους και από την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης, ώστε να επωφεληθούν οι ίδιοι από τις εξοικονομήσεις;» Και απορούσαμε, «Γιατί η αλλαγή του συστήματος δεν γίνεται στην Ελλάδα όπως στη Γερμανία, σταδιακά;»

Πέντε χρόνια πριν, ρωτούσαμε, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ; Καθώς, σύμφωνα με τη σύμβαση, οι 3259 λαμπτήρες που θα έπρεπε να αντικατασταθούν, κόστιζαν 651.360€ (προμήθεια και εγκατάσταση), συν 322.640€ για τον συνοδό εξοπλισμό τους, επομένως 974.000€. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, η αντικατάσταση κάθε λαμπτήρα θα κόστιζε 974.000 / 3259 = 298,86 ευρώ! Επιπλέον, για να λειτουργήσει το σύστημα θα είχαμε: Κόστος Υπηρεσιών Εγκατάστασης και Αναβάθμισης: 67.445€. Δαπάνη Υπηρεσιών Διαχείρισης Συστήματος Φωτισμού: 307.500€. Επομένως συνολικό κόστος υπηρεσιών: 67.445 + 307.500 = 374.945€. Άρα, «το ΣΥΝΟΛΟ των ΔΑΠΑΝΩΝ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ είναι 1.348.946,50€ πλέον ΦΠΑ: 1.672.693,66 €.»  Δηλαδή, με αναγωγή του κόστους του συστήματος ανά λαμπτήρα, η αντικατάσταση ενός λαμπτήρα θα μας κόστιζε 513,25€!

Πέντε χρόνια πριν, αναρωτιόμασταν, «Οι Δήμοι αντέχουν να πληρώνουν 513 ευρώ για να αλλάξουν μια λάμπα παλαιάς τεχνολογίας με νεότερη;» Και καταλήγαμε: «Φτιάχνουμε υποδομές με λεφτά που δεν έχουμε. Και πρέπει να βρούμε τρόπο να το κάνουμε αλλιώς.»

Σήμερα, με μια νέα διοίκηση στο τιμόνι του Δήμου, πρέπει να αποτιμηθεί το κόστος αλλά και οι ωφέλειες που προέκυψαν για τον Δήμο από την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης. Η προηγούμενη διοίκηση ισχυρίζεται, ότι αν δεν είχε προχωρήσει η αντικατάσταση των λαμπτήρων, με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ωστόσο, αυτά δεν αρκεί να "λέγονται", πρέπει και να προκύπτουν από στοιχεία.

Επομένως, (αν και η ΔΡΑΣΗ δεν διαφώνησε με την αντικατάσταση των λαμπτήρων, αλλά έθεσε ζητήματα για το πώς θα έπρεπε να γίνει αυτό),  όταν μιλάμε για απολογισμούς, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων θα έπρεπε, με συστηματικό τρόπο, να γίνονται όταν αναφερόμαστε σε δαπάνες του Δήμου.

Για να βγουν συμπεράσματα...

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη