Διάφορα-Νίκος Δ. Βαρμάζης: «Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1950» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

2016-02-10 16:20
Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1950 Προσωπική μαρτυρία Νίκος Δ. Βαρμάζης Εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη


Το παρόν βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μαρτυρίες», που έχουν δημιουργήσει οι εκδόσεις Κυριακίδη. Το κείμενο είναι μια προσωπική μαρτυρία για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στην περίοδο ακμής της σχολής αυτής. Η αφήγηση καλύπτει τη διάρκεια των σπουδών του συγγραφέα, δηλαδή το διάστημα 1955-1960, και στηρίζεται στα βιώματά του.

Ο Νίκος Δ. Βαρμάζης φοίτησε στη Φιλοσοφική και αργότερα εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Ακόμη, επί δώδεκα χρόνια δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Το εν λόγω βιβλίο του διαπνέεται από νοσταλγία για τα χρόνια που πέρασαν, ενώ στο κείμενό του παρατηρείται κι ένας εξωραϊσμός εκείνης της εποχής. Παρ’ όλα αυτά, ο Βαρμάζης βάζει βαθύτερα την πένα του και μιλά για τη δύσκολη καθημερινότητα των φοιτητών: «Συγκατοικούσαμε δυο με τρεις σε ένα δωμάτιο, για να είναι τα έξοδα μετρημένα. Δωμάτιο γυμνό, χωρίς ψυγείο, χωρίς ντουλάπα, με τρία κρεβάτια και το στρώμα τους και ίσως ένα τραπέζι, αλλά χωρίς θέρμανση. Η βελέντζα βοηθούσε. Κουκουλωμένος ως το λαιμό, με τα χέρια μόνο και το βιβλίο έξω, διάβαζες. Διάβαζες και πολλές φορές φωναχτά, για να διώχνεις το κρύο».

Σπουδαία ονόματα παρελαύνουν. Και ένας καλός λόγος για όλους. Στίλπων Κυριακίδης, Ιωάννης Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Βασίλειος Τατάκης. Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, με εμβέλεια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από την άλλη, διηγείται ιστορίες για τους καθηγητές που είχε στη Φιλοσοφική Σχολή. Σπουδαία ονόματα παρελαύνουν. Και ένας καλός λόγος για όλους. Στίλπων Κυριακίδης, Ιωάννης Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Βασίλειος Τατάκης. Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, με εμβέλεια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αν σκεφτούμε τις δύσκολες μετεμφυλιακές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα, θα πίστευε κανείς ότι το Πανεπιστήμιο θα υπολειτουργούσε. Αντιθέτως, η φοίτηση και γενικότερα τα μαθήματα ήταν υψηλού επιπέδου και οι φιλόλογοι γνώριζαν καλά το γνωστικό αντικείμενό τους και είχαν τα εφόδια για να διδάξουν στη Μέση Εκπαίδευση.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1950 Προσωπική μαρτυρία Νίκος Δ. Βαρμάζης Εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη

Ο Νίκος Βαρμάζης με το μικρό αυτό βιβλίο πρωτοτυπεί, γράφει με τον δικό του τρόπο και κερδίζει τον αναγνώστη. Ταξιδεύουμε μαζί του στο Πανεπιστήμιο, ζούμε την εποχή του και μαθαίνουμε τι γινόταν εκείνα τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Μαρτυρίες σαν τη δική του βοηθούν να αποτυπωθούν οι μνήμες και να αποτελέσουν μια βαθύτερη μελέτη της Ιστορίας της επιστήμης της εκπαίδευσης, προσφέροντας παράλληλα ένα πολύτιμο βοήθημα στον κατοπινό ερευνητή της ιστορικής γνώσης.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1950
Προσωπική μαρτυρία
Νίκος Δ. Βαρμάζης
Εκδόσεις Κυριακίδη
84 σελ.
ISBN 978-960-599-028-2
Τιμή € 8,90
001 patakis eshop

Πηγή : diastixo.gr