Cine Δράση-"Ολομόναχοι μαζί" αυτή την Τετάρτη

2016-01-15 18:31

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, το Cine- Δράση "μετακομίζει προσωρινά στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων!

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 8.15μ.μ.
Παραγωγή: Κορέα, Ιαπωνία, 2004.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ.
Πρωταγωνιστούν: Λι Σέουνγκ-γέον, Τζάε Χι, Κουόν Χίουκ-χο, Τζιν-μο.
Διάρκεια 95’.

"Μετακομίζει" προσωρινά αυτή την εβδομάδα το Cine-Δράση, δοκιμάζοντας τις συνθήκες προβολής σ' ένα διαφορετικό χώρο: Η προβολή αυτής της εβδομάδας θα γίνει στην αίθουσα Μουσών, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, Κισσάβου 11, Βριλήσσια. Την ίδια ημέρα, υπενθυμίζουμε, (Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016) στις 6.00 το απόγευμα, στο χώρο του ΤΥΠΕΤ, πραγματοποιείται η πρώτη από τις τρεις συνεχόμενες διαλέξεις για τον κινηματογράφο, με θέμα «Ρεύματα στην τέχνη του Κινηματογράφου» και εισηγητή τον Δημήτρη Καλλαντίδη, κριτικό κινηματογράφου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Συνδυάστε λοιπόν μέσα στο ίδιο βράδυ, αρχικά μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ΤΥΠΕΤ, (6.00μμ), με την προβολή μιας εξαιρετικής ταινίας στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων (8.15μμ)!


Ολομόναχοι μαζί (3-Iron/Bin-jip)

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 8.15μμ

Παραγωγή: Κορέα, Ιαπωνία, 2004.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ.
Πρωταγωνιστούν: Λι Σέουνγκ-γέον, Τζάε Χι, Κουόν Χίουκ-χο, Τζιν-μο.
Διάρκεια 95’.

Ένας νεαρός άνδρας καταλύει σε ξένα σπίτια, όταν οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν. Ως αντάλλαγμα για τη στέγη που εν αγνοία τους του προσφέρουν, κάνει μικροδουλειές και επιδιορθώσεις, ενώ ποτέ δεν ξεχνάει να τραβάει και μια φωτογραφία του χώρου που τον φιλοξένησε για ένα βράδυ. Για μια φορά όμως το σπίτι στο οποίο αποφασίζει να μείνει, δεν είναι άδειο. Εκεί θα βρει τη Sun-hwa, μια νεαρή γυναίκα την οποία κακομεταχειρίζεται ο σύζυγός της. Δεν θα προσπαθήσει να τη σώσει, ούτε να τη βοηθήσει. Θα της προσφέρει (αρχικά) την φιλία του απλόχερα και μαζί θα περιπλανηθούν από σπίτι σε σπίτι μέσα στην πόλη. Κουβαλώντας τέσσερα βραβεία - συμπεριλαμβανομένου και αυτό της σκηνοθεσίας - από το περσινό φεστιβάλ της Βενετίας το 3-Iron αποτελεί άσκηση στη μινιμαλιστική αφήγηση μιας ερωτικής ιστορίας. Οι χαρακτήρες σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δεν ανταλλάσσουν καμία κουβέντα μεταξύ τους και οι ρυθμοί της ταινίας είναι βραδυφλεγείς. Χωρίς να μιλούν, αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο" γιατί απλά ήταν προορισμένο να συμβεί έτσι.

Όσα όμως δεν λέγονται με λόγια, καταφέρνει ο Kim ki-Duk να αποδώσει στο πανί με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία υπογράφοντας μια από τις πιο ρομαντικές και απλές ταινίες που έχουμε παρακολουθήσει εδώ και καιρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταινία ολοκληρώθηκε μέσα σχεδόν σε δυο μήνες (ο πρώτος μήνας για τη συγγραφή του σεναρίου και ο δεύτερος για τα γυρίσματα και το μοντάζ). Έτσι ακριβώς και η αρχετυπική δυάδα του πρωταγωνιστικού ζεύγους μπαίνει στα σπίτια ξένων ζευγαριών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της σχέσης Aνδρα - Γυναίκα: από την αρχική, στη χαρούμενη συμβίωση, στα πρόθυρα του χωρισμού μέχρι τη χηρεία, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από τη ζωή των ανθρώπων που δε βρίσκονται εκεί. Το τέλος μάλιστα του «3-Iron» περικλείει όλη την τρυφερότητα και ποιητική διάθεση με την οποία ξεχειλίζει η ταινία και προσθέτει μια νότα λυρισμού με την αμφιβολία που δημιουργεί για την πραγματική σχέση του ζευγαριού.

Πηγή: https://www.cinemanews.gr/


Της μοναξιάς, του έρωτα και... της μεταφυσικής. Ο Τάε Σουκ τριγυρνά με τη μοτοσικλέτα του, βρίσκει άδεια σπίτια και εγκαθίσταται σε αυτά μέχρι να επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες τους. Μια από αυτές τις ημέρες θα συναντήσει τη Σουν Χουά, την οποία θα σώσει από τη συζυγική κακοποίηση. Τώρα είναι δύο, και οι ειρηνικές καταλήψεις των σπιτιών συνεχίζονται. Μέχρι που το ζευγάρι θα μπλεχτεί στα δίχτυα της αστυνομίας, κατηγορούμενο για τον φόνο ενός ηλικιωμένου άνδρα. Ο Τάε Σουκ και η Σουν Χουά θα χωριστούν βίαια –αυτός στη φυλακή, αυτή πίσω στο νόμιμο σύζυγό της –και, καθώς μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την επανασύνδεση, θα ξαναζήσουν τις παλιές στιγμές με έναν ολότελα δικό τους τρόπο.

Αντισυμβατικό love story χωρισμένο σε τρία μέρη, το 3-Iron χαρακτηρίστηκε ως μια εμπειρία που στοιχειώνει τον θεατή, κι αυτό μάλλον δεν αποτελεί υπερβολή. Η τελευταία «πράξη» του φιλμ είναι μια μετάβαση στον χώρο όπου συναντώνται η μεταφυσική με την ποίηση, ή απλούστατα η δυνατότητα του έρωτα να αγγίζει πολύ πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης συνείδησης. Είναι δυσκολότερο να επεκταθεί κανείς χωρίς να προβεί σε αποκαλύψεις, αν και η πλοκή δεν είναι παρά μια προσχηματική κατασκευή που επιτρέπει στον δημιουργό του «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη» να δημιουργήσει με όρους απόλυτης πνευματικότητας.

Πηγη: https://www.cine.gr/