Can Dundar: «Μας συνέλαβαν!»

2017-09-26 17:15

«Είμαι πάνω απ’ όλα δημοσιογράφος. Προσπαθώ κάνοντας τη δουλειά μου να πω την αλήθεια, να αποκαλύψω –προσοχή, όμως, πάντα με στοιχεία απολύτως τεκμηριωμένα– αυτά που η εξουσία προσπαθεί να αποκρύψει. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό η κοινωνία να γνωρίζει. Δυστυχώς, το να λες την αλήθεια δεν είναι η πιο εύκολη αποστολή στις μέρες μας. Στην Τουρκία έχουμε μια καταπιεστική κυβέρνηση που στηρίζεται στα ψέματα και μισεί την αλήθεια. Προσωπικά βρίσκομαι στην απέναντι όχθη… Η Τουρκία είναι σήμερα η πιο μεγάλη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο» δήλωνε μεταξύ άλλων ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ σε συνέντευξή του στην Τέτα Παπαδοπούλου τον Μάρτιο του 2017, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του από τις τουρκικές φυλακές.

Το Μας συνέλαβαν! αποτελεί, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, τη συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του Τζαν Ντουντάρ για τους τρεις μήνες που πέρασε στη φυλακή. «Καθώς έβγαινα από την πόρτα του δικαστηρίου, ήξερα πως έμπαινα σε μια νέα εποχή της ζωής μου – βάδιζα από την ελευθερία στην αιχμαλωσία» αναφέρει ο δημοσιογράφος οδηγούμενος στη φυλακή, όπου απομονωμένος γράφει αυτό το βιβλίο-ημερολόγιο.

Όλα θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2015, όταν πραγματοποιείται στα γραφεία της εφημερίδας Τζουμχουριέτ –αντιπολιτευόμενης με την κυβέρνηση– μια κρίσιμη σύσκεψη των συντακτών για τη δημοσίευση ή συγκάλυψη ενός κυβερνητικού μυστικού που είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Τα τεκμήρια (εικόνες και video) είναι αδιάψευστα: χωροφύλακες σταματάνε φορτηγό της ΜΙΤ για έλεγχο και στην επικείμενη έρευνα αποκαλύπτεται ότι πίσω από τα προσεχτικά τοποθετημένα κιβώτια φαρμάκων βρίσκεται βαρύς οπλισμός και πυρομαχικά, τα οποία έχουν ως τελικό προορισμό τη Συρία και πιο συγκεκριμένα την Αλ Κάιντα και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η απόφαση που λαμβάνεται είναι η άμεση δημοσίευση της κυβερνητικής πλάνης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδιπλώνεται και μετά την αρχική άρνησή του να παραδέχεται την αλήθεια της είδησης και ταυτόχρονα να εξαπολύει επίθεση κατά της εφημερίδας Τζουμχουριέτ και του αρχισυντάκτη της, του Τζαν Ντουντάρ. Ο Ερντογάν υποβάλλει προσωπικά μήνυση, ζητώντας να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή σε έναν δημοσιογράφο, όχι για ένα θέμα που συνδέεται άμεσα μ’ αυτόν. Εν τέλει τον Νοέμβριο του 2015 συλλαμβάνονται ο αρχισυντάκτης Τζαν Ντουντάρ και ο υπεύθυνος γραφείου τύπου της εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, τους απαγγέλλονται κατηγορίες για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και παραμένουν για τρεις μήνες προφυλακιστέοι στη φυλακή της Συληβρίας, εκεί όπου φυλακίζονται οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς που εναντιώνονται στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Το Μας συνέλαβαν! αποτελεί, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, τη συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του Τζαν Ντουντάρ για τους τρεις μήνες που πέρασε στη φυλακή. «Καθώς έβγαινα από την πόρτα του δικαστηρίου, ήξερα πως έμπαινα σε μια νέα εποχή της ζωής μου – βάδιζα από την ελευθερία στην αιχμαλωσία» αναφέρει ο δημοσιογράφος οδηγούμενος στη φυλακή, όπου απομονωμένος γράφει αυτό το βιβλίο-ημερολόγιο. Μέσα από το κελί του αρχίζει να κρατάει σημειώσεις, κάνοντας μια αναδρομή των γεγονότων που τον οδήγησαν στη φυλακή, της δημοσίευσης του άρθρου σχετικά με το κυβερνητικό μυστικό, της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερτνογάν, του διλήμματός του να μείνει ή να φύγει από την Τουρκία, της βράβευσης της Τζουμχουριέτ με το βραβείο Ελευθερίας του Τύπου το 2015. Η φυλάκισή του και η καθημερινότητα στη φυλακή καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου, με τις αναφορές στις επισκέψεις που δέχεται, στο κίνημα συμπαράστασης σχετικά με την αποφυλάκισή του στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, στις σκέψεις που τον κατακλύζουν σχετικά με την απομόνωση και τη λογοτεχνία να πλαισιώνουν την αφήγηση, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το γράμμα που λαμβάνει από τον γιο του, όσο είναι ακόμη φυλακισμένος. Εν τέλει στις 26 Φεβρουαρίου του 2016 ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ερντέμ Γκιουλ αποφυλακίζονται από τις φυλακές της Συληβρίας, λίγο πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενώ σήμερα ο Ντουντάρ ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία, με ένα ένταλμα σύλληψης να εκκρεμεί εις βάρος του.

Το Μας Συνέλαβαν! αξίζει και πρέπει να διαβαστεί, διότι αποτελεί πέρα από μαρτυρία ενός δημοσιογράφου και μια έκκληση για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία που βρίσκονται στον πάγο στη γείτονα χώρα, ενώ από την άλλη είναι ιδιαίτερα επίκαιρο με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία και, ιδίως, κατόπιν της σουλτανικής ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

 

Μας συνέλαβαν!
Μια μαρτυρία από τη φυλακή
Can Dündar
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Κριτική
328 σελ.
ISBN 978-960-586-208-4
Τιμή: €16,00
001 patakis eshop

 

 

πηγή : diastixo.gr