Αριστουργηματικός Hitchcock στο καλοκαιρινό Cine-Δράση

2017-07-04 16:45

"Μάρνι" την Τετάρτη 5 Ιουλίου, 9:00μμ, στο Β΄Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου και Ξάνθης)

Εντυπωσιακό, σκοτεινό και μυστηριώδες ψυχολογικό θρίλερ και μαζί ένα κυνικό σχόλιο πάνω στα παιχνίδια εξουσίας, από τον πιο θαρραλέο σκηνοθέτη της εποχής του και όχι μόνον, Alfred Hitchcock. Κλασικό, επίκαιρο και ριψοκίνδυνο κινηματογραφικό πείραμα το «Marnie», είναι ένας κινηματογραφικός μύθος.

Η Marnie ωραιότατη στην εμφάνιση, αλλά ψυχρή σαν κοφτερό λεπίδι, είναι ψεύτρα, κλέφτρα και απατεώνισσα. Αλλάζει συνέχεια ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, βλέμμα, χρώμα και στιλ μαλλιών για να μην αναγνωρίζεται και αναζητά δουλειά σε λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων. Συνήθως προσλαμβάνεται λόγω της τέλειας εμφάνισης της και όταν αποκτήσει την εμπιστοσύνη του εκάστοτε αφεντικού της και πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας, ληστεύει το ταμείο και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στην αυταρχική μητέρα της που ζει σε μια συνοικία του λιμανιού της Βαλτιμόρης, η οποία δεν φαίνεται να αναρωτιέται από πού προέρχονται και της οποίας την αγάπη και την αποδοχή αναζητά, απεγνωσμένα η Marnie.

Η τελευταία απάτη που οργανώνει, η νεαρή γυναίκα, αυτή τη φορά ως χήρα Mary Taylor, είναι σε μια εταιρία με έδρα τη Φιλαδέλφεια. Ο πρόεδρος της, ο γοητευτικός, πλούσιος χήρος Mark Rutland, τον οποίο εξιτάρουν οι προβληματικές γυναίκες θα την προσλάβει, παρόλο που δεν διαθέτει τα προσόντα για τη δουλειά, και ενώ αναγνωρίζει σε αυτήν, τη νεαρή γραμματέα Marion Holland που έκλεψε δέκα χιλιάδες δολάρια από έναν συνεργάτη του. Σκοπεύοντας να την κατακτήσει θα υποκριθεί ότι την εμπιστεύεται. Η Marnie, που δεν τον αναγνωρίζει, θα πέσει στην παγίδα. Στην πρώτη ευκαιρία θα αδειάσει και το δικό του χρηματοκιβώτιο και θα εξαφανιστεί. Αλλά αυτός θα την εντοπίσει και θα της αποκαλύψει όσα μετά από έρευνα γνωρίζει για τις παραβατικές της δραστηριότητες. Δεν θα την καταδώσει στην αστυνομία, αλλά θα της προτείνει να τον παντρευτεί.

Η κλεπτομανής γυναίκα βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη και ενώ αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο γάμος θα είναι ένα είδος φυλακής, «παραδίδεται» στον άντρα που φαινομενικά θέλει να τη σώσει, με την ελπίδα ότι κάποτε θα καταφέρει να δραπετεύσει. Μετά από έναν καταστροφικό μήνα του μέλιτος ο Mark, θα έρθει πολύ σύντομα, αντιμέτωπος με το δύσκολο ψυχισμό της, τις νευρώσεις, την σεξουαλική και συναισθηματική της ψυχρότητα, την εχθρότητά της προς τους άντρες γενικά και τον ίδιο ειδικότερα, καθώς και το νοσηρό φόβο της για το κόκκινο χρώμα, τις καταιγίδες και τα αστραπόβροντα. Για τους δικούς του, όχι τόσο ξεκάθαρους λόγους, ίσως γιατί είναι παράφορα ερωτευμένος μαζί της, ίσως γιατί θέλει να είναι νικητής σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας ή γιατί επιθυμεί την πλήρη σωματική και ψυχική υποταγή της, θα προσπαθήσει να την απαλλάξει από τους κακούς της δαίμονες. Την αντιμετωπίζει σαν ασθενή που έχει ανάγκη να βοηθηθεί, την περιβάλει με φροντίδα και κατανόηση και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ανακαλύψει στο μακρινό παρελθόν της τις τραυματικές εμπειρίες που την βασανίζουν.

Τα αισθήματα του, ότι και να είναι αυτά, αγάπη ή μια αρρωστημένη από την πλευρά του διάθεση κυνηγού, αντί να μαλακώσουν τις αντιδράσεις της νεαρής γυναίκας τη βυθίζουν σε ένα απύθμενο σκοτάδι, οπότε αυτός θα καταφύγει σε μια πιο ριζική λύση. Την αναγκάζει με το ζόρι να επισκεφτούν μαζί την μητέρα της. Αντιλαμβάνεται ότι η συνάντηση της με το παρελθόν και οι αποκαλύψεις για αυτό θα είναι βίαιες και τραυματικές, αλλά την επιλέγει ως τη μόνη ευκαιρία να ξυπνήσουν τα νεκρωμένα αισθήματα της ψυχρής γυναίκας του. Και όντως αυτή η επίσκεψη θα λειτουργήσει ως καταλύτης και θα ελευθερώσει την Marnie από τις κρυμμένες, βαθειά στο υποσυνείδητό της, ενοχές για πράξεις της μακρινής τραυματικής παιδικής της ηλικίας.

Η «Marnie» ακολούθησε τα αριστουργήματα του Hitchcock «Vertigo», «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων», «Psycho», «Τα Πουλιά». Είναι η πιο παράξενη από όλα τα παραπάνω και δοκιμάζει τις αντοχές του κοινού. Βρισκόταν στα σκαριά πριν από τα «Πουλιά», αλλά μετά την άρνηση της αγαπημένης ηθοποιού του σκηνοθέτη, Γκρέις Κέλι να επιστρέψει στον κινηματογράφο, εγκαταλείποντας τα καθήκοντα της ως πριγκίπισσα του Μονακό, η σκέψη για τη δημιουργία της ατόνησε. Όταν ολοκληρώθηκαν τα «Πουλιά» η «Marnie» ξαναμπήκε στο πρόγραμμα. Ήταν η πρώτη ταινία του Hitchcock στην οποία η πρωταγωνίστρια είναι γυναίκα και η τελευταία που ο σκηνοθέτης γύρισε στην Αμερική πριν επιστρέψει στη Μ. Βρετανία. Επέλεξε ως πρωταγωνίστρια την τελευταία του «ξανθιά» ανακάλυψη Tippi Hedren, που είχε διακριθεί στα «Πουλιά». Αυτή, με τα μαλλιά της να αλλάζουν τόνους του ξανθού και το κρύο βλέμμα της να κρύβει μέσα του τον τρόμο, αποδείχτηκε ιδανική στο ρόλο της γυναίκας που κρατάει μέχρι το τέλος κλειστά τα χαρτιά της και δεν αφήνει κανένα μυστικό να της ξεφύγει. Η ερμηνεία της είναι έξοχη και σε κάποιες περιπτώσεις επισκιάζει τον συμπρωταγωνιστή της.

Στο ρόλο του Mark βρίσκεται ο Sean Connery, στην μοναδική συνεργασία του με τον Hitchcock. Η επιλογή του, εξυπηρετούσε την επιδίωξη του Σκωτσέζου ηθοποιού να ξεφύγει από την ταύτισή του με τον Τζέιμς Μποντ (μόλις είχε τελειώσει την ταινία «Dr No») και την ανάγκη του σκηνοθέτη για έναν καταξιωμένο ηθοποιό που θα ανταποκρίνεται σε έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους αντρικούς ρόλους της φιλμογραφίας του.

Η σκηνοθεσία είναι αριστουργηματική. Με γοργούς ρυθμούς και αρκετά κοντινά πλάνα, ο Hitchcock εμβαθύνει στους χαρακτήρες του. Με πλούσιες ανατροπές και σωστή δοσολογία σασπένς δημιουργεί ένα καλογυρισμένο, συγκλονιστικό και σαγηνευτικό αστυνομικό θρίλερ, που γοητεύει το κοινό και μένει αξέχαστο. Σκηνές όπως οι κρίσεις της ηρωίδας στην καταιγίδα, η ξέφρενη πορεία του αλόγου, αυτές πριν και μετά το σεξ στο κρουαζιερόπλοιο του «μήνα του μέλιτος», καθώς και η τελική σκηνή του φλας μπακ, αποτελούν μαθήματα σκηνοθεσίας και μοντάζ και θα κοσμούν για πάντα τις ανθολογίες του παγκόσμιου σινεμά. Σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μια τόσο σκοτεινή και έντονη εσωτερική μάχη συναισθημάτων και παιδικών τραυμάτων.


ΗΠΑ, 1964. Διάρκεια: 130'. Σενάριο: Jay Preston Allen, από τη νουβέλα του Winston Graham. Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock. Πρωταγωνιστούν: Tippi Hedren, Martin Gabel, Sean Connery, Louise Latham, Diane Baker, Alan Napier.


*Οι καλοκαιρινές προβολές του Cine - Δράση πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, όλο το καλοκαίρι, στις 9.00 το βράδυ, στον φιλόξενο προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνάσιου Βριλησσίων, Ταϋγέτου και Ξάνθης.