ΕΛΗΞΕ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Advertisements
2009-11-05 22:39
Έληξε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος για το 2009, μαύρη χρόνια και πάλι!, όπως το 2007, το 2008, αλλά και πρηγούμενα χρόνια με καταστροφικές πυρκαγιές. Για άλλη μια φορά, "έλαμψαν" δια της απουσίας τους οι εθελοντές από το δήμο μας.
Για να μη τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, η Εθελοντική Ομάδα Βριλησσίων βοήθησε αρκετά (αν και λίγα άτομα) στο πότισμα των δέντρων που έχουν φυτευτεί στο χώρο της φωτιάς του 2008 και ο Βριλησσός κάθε Πέμπτη με ένα πυροφύλακα για λίγες ώρες στην οδό Σεβαστιανού και στο πυροφυλάκειο Μικρής Καλλιθέας του ΣΠΑΠ (είναι ο λόφος κάτω από τη μονή Πεντέλης).
Από πλευράς πυροφύλαξης, εθελοντισμός μηδέν λοιπόν, στη κριτική είμαστε πρώτοι και στα σχέδια πάλι πρώτοι είμαστε, στη πράξη κολλάμε! όλοι μας είμαστε οικολόγοι του καναπέ! Πάλι καλά που ο δήμος και ειδικά ο αντιδήμαρχος κος Κατσούγκρης είχε φροντίσει να προσληφθούν άτομα νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ώστε να καλυφθούν όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία που θα μπορούσε να ξεκινήσει φωτιά στο δάσος μας, μέχρι και στη ρεματιά του Βριλησσού υπήρχαν πυροφύλακες στη περιοχή Κρασσά
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά η βορειοανατολική Αττική καταστράφηκε ολοσχερώς και κινδύνεψε για άλλη μιά φορά η Πεντέλη και εάν τα ελικόπερα Έρικσον και οι ομάδες εθελοντών των δήμων του ΣΠΑΠ και οι πυροσβέστες δεν κατάσφερναν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο που κατέβαινε προς τη μονή, σήμερα μπορεί να μην υπήρχε και το δάσος το δικό μας αλλά και του Αστεροσκοπείου.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά όπως και το 1998, μια "ελεγχόμενη" φωτιά κατάφερε να διανύσει σχεδόν 20 χιλιόμετρα και να απειλήσει τη Πεντέλη. Και για το 1998 ας πούμε ότι ήταν το μεταβατικό στάδιο, γιατί ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε η Πυροσβεστική υπηρεσία τη δασοπυρόσβεση από τη Δασική υπηρεσία, τότε θυμάμαι κυκλοφορούσαν και φήμες ότι τις φωτιές τις έβαζαν δασικοί και εποχικοί, για να δείξουν ότι είναι απαραίτητοι, από προσωπική εμπειρία πάντως, όταν με το πυροσβεστικό του δήμου είμασταν στη φωτιά της Αυλώνας και μας διέταξε ο τότε αρχηγός κος Φούρλας να ανεβούμε στο βουνό για να κόψουμ ένα μέτωπο που πήγαινε προς τη κορυφή, εμείς και ένα πυροσβεστικό όχημα αντικρύσαμε τους δρόμους κλεισμένους με τεράστιους κορμούς και βράχια! Λέτε να πέσανε τυχαία; Τέλος πάντων ας έρθουμε στα φετινά.
Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες είχε μαλλιάσει η γλώσσα τους για τις ελλείψεις σε προσωπικό, κενές θέσεις; περίπου 3,500!, προσλήψεις; 0! ο στόλος των οχημάτων παλιός με προβλήματα συντήρησης γιατί δεν τους έδιναν χρήματα να τα επισκευάσουν! Από οργάνωση; ; άστα να πάνε! ο Μαρκογιαννάκης υπεύθυνος υφυπουργός δεν έφερνε τα ελικόπτερα γιατί η ΕΜΥ έλεγε ότι θα βρέξει! τελικά έβρεξε φωτιά και τους έκαψε! ο κοσμάκης τι φταίει που έχασε τις περιουσίες του που αγωνίστηκε μια ζωή για να τα φτιάξει και τι φταίμε εμείς οι υπόλοιποι που το ερχόμενο καλοκαίρι θα πεθάνουμε σαν τα ποντίκια από τη ζέστη;
Έγινε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) στη Πυροσβεστική βέβαια! βγήκε και πόρισμα, μιλούσε για ευθύνες του αρχηγού και των υπαρχηγών, για τους πολιτικούς προϊσταμένους (Παυλόπουλο, Μαρκογιαννάκη) κουβέντα! Έφταιγαν και τα πεύκα! που ήταν εκεί που δεν πρέπει! Ο αρχηγός Κοντοκώστας που πήγε μετά από 12 ώρες στη φωτιά! Αυτοί που έδωσαν και τη ψυχή τους σύμφωνα με το πόρισμα είναι οι απλοί πυροσβέστες που σε αρκετές περιπτώσεις έμειναν στη κατάσβεση μέχρι 48 ώρες!
Τι; αυτοί ήταν πάλι όταν κάηκε η Πελοπόννησος; έλα μωρέ εκεί έφταιγε ο "στρατηγός άνεμος" και ο πρώην αρχηγός ο Κόης! κάηκαν 75 άτομα; έλα τώρα σιγά! έχεις δεί πόσοι σκοτώνονται σε κάθε τριήμερο; να παραιτηθούν; πριτς τη καρέκλα αγόρι μου δεν την αφήνουν με τίποτα, αλυσσοδεμένοι εκεί πάνω της, ευθιξία; συνείδηση; what is this I don't know ellinikos!
Βέβαια είναι ωραία από τη καρέκλα του υπουργείου και του σαλονιού, δεν σε ενοχλεί και ο καπνός βρε παιδί μου, έχεις και το ουισκάκι σου και απολαμβάνεις το θέαμα, που να ακούς τώρα κραυγές για βοήθεια, ζωά να καίγονται ζωντανά, συναδέλφους να ουρλιάζουν στον ασύρματο γιατί κινδυνεύουν να καούν ζωντανοί, να τρέχεις να τραβάς έξω από σπίτια που καίγονται τους ενοίκους τους που θέλανε να τα σώσουν, που να ακούς αυτό το φριχτό ήχο της φωτιάς που έρχεται σαν τρένο που τρέχει και εσύ να κάθεσαι μπροστά να σφίγγεις τα δόντια και να προσεύχεσαι να τα καταφέρεις να σώσεις και να σωθείς, που να τρέχεις τώρα μέσα στη φωτιά να σώσεις ένα σκύλο, που πάνω στη τρέλλα τους τα αφεντικά του τον ξέχασαν δεμένο, που να αγκαλιάζεσαι με τους συναδέλφους σου εθελοντές και με τους επαγγελματίες πυροσβέστες και να κλαίτε σαν μικρά παιδιά γιατί καταφέρατε να κόψετε ένα μέτωπο, η γιατί δεν προλάβατε ένα άλλο, που να σε πνίγει το δίκιο η αγανάκτηση ο πόνος, ο καπνός και να θέλεις να ουρλιάξεις, να σπάσεις, αλλά να σφίγγεις τα δόντια γιατί πρέπει να σώσεις ότι μπορείς, αλλά μέσα σε αυτό το χαμό να αισθάνεσαι μικρός πολύ μικρός, ακόμα δεν μπορούμε να συνέλθουμε, όλοι μας, όλοι οι συνάδελφοι εθελοντές, αλλά και φίλοι που ήρθαν για να βοηθήσουν, αποφεύγουμε να το συζητάμε, όταν όμως έρχεται η κουβέντα εκεί, ξαφνικά βλέπεις σκοτεινά πρόσωπα, βουρκωμένα μάτια, αισθανόμαστε τύψεις, ναι τύψεις, γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να σώσουμε περισσότερα δέντρα, περισσότερα σπίτια, περισσότερα ζώα, αλλά που να ασχολείσαι τώρα! καλά δεν είναι στη πολυθρόνα;
Όλα είναι θέμα ψυχής κύριοι και εσείς δεν έχετε! ΑΔΕΙΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ